Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förskolebussen i Lund är nu för gammal för att klara kraven i miljözonen och personalen oroar sig för framtiden. Foto: Linda Ekström/SVT

Lunds förskolebuss klarar inte miljökraven

Uppdaterad
Publicerad

Förskolebussen i Lund får snart inte längre köra in i stadens miljözon. Personalen är rädda för att verksamheten är hotad, men nu lovar kommunen att hitta en lösning.

Förskolebussen, som tillhör Grynmalaregårdens förskola, startade 2011 och fungerar som en egen avdelning som har all verksamhet knuten till bussen.

Men nu är den inte längre tillräckligt miljövänlig för att klara av kraven för att köra in i Lunds miljözon och hämta barnen på morgonen innan de ska åka ut i naturen.

Dispens till nästa sommar

Och personalen är orolig för förskolebussens framtid.

– Likaväl som det finns andra inriktningar inom förskoleverksamheten så ska det finnas en förskolebuss. Barnen mår så mycket bättre och lär sig förhållningssätt till naturen, säger barnskötare Helen Fredriksson, som har bussen som sin arbetsplats.

Bussen skulle egentligen få förbud att köra in i miljözonen vid årsskiftet, men har fått dispens fram till sommaren 2022.

Varken rektor eller personal har fått mer besked än så. Men när SVT Nyheter Skåne träffar Mia Honeth (L), ordförande i barn- och skolnämnden, kommer ett nytt svar.

– Förvaltningen tittar på det här just nu och antingen köper vi in en ny buss eller gör om den gamla så att den blir miljövänlig, menar Mia Honeth.

”Verksamheten ska fortsätta”

När beskedet landar hos förskolepersonalen på bussen tänds nytt hopp.

– Det låter toppen, så kul att de lyssnar på oss, säger Helen Fredriksson.

Det slutgiltiga beslutet kommer att tas till våren, men Mia Honeth är säker.

– Att verksamheten ska fortsätta, det kan jag lova.

I klippet får du följa med barnen på förskolebussen ut i naturen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer