Nytt kriminellt gäng i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Nu utökas de kriminella gängen i Skåne med en ny aktör som ska slåss om makten och pengarna. Gänget har redan 15-20 medlemmar som sysslar med vapenbrott, utpressning och narkotikabrott.

Malmöpolisen hörde talas om La Familia redan i vintras, men nu har de säkra indikationer på att en lokalavdelning finns i Malmö sedan minst några månader tillbaka.

– De ägnar sig åt all form av kriminalitet: narkotikabrott, vapenbrott, utpressning, bedrägerier och så vidare, säger Malmöpolisens spaningsledare Mats Svensson.

Syftet?

– Att tjäna pengar, svarar Mats Svensson enkelt.

Men flera ska slåss om kakan och nu läggs alltså ytterligare en grupp till listan.

– All organiserad brottslighet konkurrerar förstås med varandra. Det är Outlaws, Hells angels, Bandidos och andra kriminella organisationer som kan finnas i stan.

Sydnytt: Vad kan sådan konkurrens leda till?

– Vi vet ju att det finns motsättningar mellan olika gäng, så man vill ju inte ha fler etablerade klubbar där man verkar. Och det här är ju en konkurrent, säger Mats Svensson, spaningsledare vid Malmöpolisen.

Nu kartlägger polisen gänget för att kunna störa och kotrollera dem, också i samarbete med Försäkringskassan, Skatteverket och Kronofogden. På en adress i centrala Malmö har några av personerna bakom La Familia drivit en svartklubb. Och ledaren för La Familia i Halmstad har hälsat på där flera gånger.

– Vi har haft regelbunden tillsyn på det stället de sista månaderna och vad vi kan konstatera så har man inte haft någon verksamhet under den tiden, säger Mats Svensson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.