Foto: Emil Langvad/TT

Svar idag om misstänkta fallen av coronavirus i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Två personer vårdas på Skånes universitetssjukhus i Malmö, båda har testats för coronavirus och provsvaret kommer under måndagen, rapporterar Sydsvenskan.

Båda patienterna i Skåne har luftvägsbesvär och hålls för tillfället isolerade. Enligt Dagens Nyheter har ett antal misstänkta fall av coronaviruset uppdagats i Sverige, men samtliga prov har varit negativa.

– Vi är väldigt frikostiga med att ta prover på folk som har varit och rest i Kina och som kommer hem med luftvägssymptom. Det har vi varit ganska generösa med, även om man inte har varit i den heta zonen, Wuhan, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne till Sydsvenskan.

Enligt henne finns det i nuläget ingen anledning till oro för allmänheten i Sverige. Tidigare har två andra misstänkta fall i Skåne testats och avskrivits, skriver tidningen.

Flera misstänkta fall i Sverige

Totalt har Sverige haft ett tiotal misstänkta fall av viruset och samtliga patienter har testats negativt, uppger Folkhälsomyndigheten. De utför de mikrobiologiska analyserna som ställer diagnos på viruset, men de kan inte uppge exakt hur många personer som testats.

– Vi har patientsekretess och uppdragssekretess. Vi får i uppdrag att utföra proven, sen kommunicerar regionerna ut det själva. Men vi har gjort en handfull tester, ett tiotal, och inget har varit positivt, säger Christer Janson, presschef på myndigheten.

Folkhälsomyndigheten bedömer fortfarande risken att smittan ska spridas i Sverige som mycket låg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet