Maria Böös, Axel Bengtsson och Kya Aall Flood har varit med och startat det nya partiet Vårt Söderslätt. I klippet berättar de varför. Foto: Isak Laurell

Nytt parti utmanar i Trelleborg: ”Vi vet att det finns ett missnöje”

Uppdaterad
Publicerad

Med ett år kvar till valet lanseras ett nytt parti i Trelleborg. Partiet Vårt Söderslätt hoppas kunna få röster från väljare som är missnöjda med de planerade satsningarna på ett storfängelse och en ringväg runt staden.

– Det är två jätteviktiga frågor när det gäller hur Trelleborg ska utvecklas under lång tid framöver, säger Axel Bengtsson, en av grundarna till Vårt Söderslätt. 

Partiet siktar på att bli störst i Trelleborg efter valet 2022 och flera av företrädarna har en bakgrund inom olika proteströrelser mot fängelset och ringvägen.

– Våra huvudmotståndare är de etablerade partierna som alla är överens om att genomföra de här planerna, men vi vet att det finns ett missnöje inom många partier och bland deras väljare. 

”Inte ett missnöjesparti”

Trots motståndet mot planerna och de etablerade partierna vill grundarna inte kalla Vårt Söderslätt ett missnöjesparti. De menar istället att de driver de frågor som är viktiga för trelleborgarna.

– Vi ser att det här är sättet som vi kan få till en förändring på, det vill säga att vi engagerar oss politiskt. Så jag vill inte kalla oss ett missnöjesparti, utan tvärtom, ett parti som är väldigt positivt och ser positivt på framtiden, säger Kya Aall Flood, en annan av grundarna.

Vad har ni för politisk erfarenhet?

– Vi är inte politiker från början, men det kan vara en styrka. De politiska processerna kan man lära sig, men vi kommer in med fräscha ögon och kan fatta kloka beslut, säger Axel Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.