Quinoan har aldrig odlats så mycket i Sverige som nu. Foto: Adam Bergsten

Odlingen av quinoa har kommit igång i Skåne

Publicerad

Den sydamerikanska örten quinoa med sina supernyttiga frön trivs bäst på hög höjd i delar av Anderna. Men efter att ha förädlats för att passa ett nordiskt klimat växer den nu även i Skåne.

Det är inte första gången någonsin som quinoa odlas i Sverige men den har aldrig odlats så mycket som nu. Lantbrukaren Per Modig gjorde sina första försök med den spenatbesläktade örten för två år sedan.

Då var det bara några få kvadratmeter. Men försöket föll väl ut och i år, en månad innan skörd, står åtta hektar quinoa av två olika sorter och vajar i den nordostskånska vinden.

– Det är spännande. Jag tycker om att testa vad som går att odla så jag tycker det är jättekul att kunna göra det. Framförallt när det är en sådan efterfrågan på det, säger lantbrukaren Per Modig.

Den vilda quinoan trivs bäst där det är torrt och kallt, på tusentals meters höjd i delar av Anderna i Sydamerika. Men efter att den danske professorn Sven-Erik Jacobsen förädlat fram sorter som passar ett nordiskt klimat går den även att odla här i Sverige.

TV: Se hela inslaget här

Släkt med svensk målla och spenat

När växten är ung är den lätt att förväxla med vanlig svensk målla, eftersom de båda växterna är släkt med varandra. Men efter ett tag går det lätt att se skillnad, särskilt när man kan börja urskilja quinoans karaktäristiska fröklumpar. Bladen på quinoan går också att äta. Växten är nämligen släkt med spenat.

På Per Modigs fält i Österslöv utanför Kristianstad tittar det fortfarande upp en och annan målla mellan quinoaplantorna. Odlingen sköter han och hans bror ekologiskt.

Lantbrukaren Per Modig tycker om att testa vad som går att odla. Foto: Adam Bergsten

Populär hälsokost

Quinoan är ett väldigt nyttigt frö. Proteininnehållet är dubbelt så högt som ris och den är full av nyttiga mineraler, fibrer, vitaminer och omega-3. De höga näringsvärdena och växtens förmåga att överleva i tuffa klimat bidrog till att FN utropade 2013 till quinoans år.

Succén har haft en baksida för de länder i Sydamerika som odlar och exporterar quinoan.  I och med den ökade exporten har jordarna i till exempel Bolivia, där den odlas mycket bland annat drabbats av försaltning och erosion.

Enligt Abraham Joel som är forskare vid institutionen för mark och miljö på Sveriges Lantbruksuniversitet är det senare ett resultat av att man omvandlar gräsmarker till jordbruksmark. Ett höjt världsmarknadspris till följd av en ökad efterfrågan har också drabbat lokalbefolkningen som fått svårt att ha råd med en gröda som odlats på platsen i tusentals år.

– Vi sätter ett väldigt stort avtryck på resten av världen. Mycket av våra livsmedel produceras någon annanstans i världen och det tycker inte jag är riktigt rätt. Utan så mycket som möjligt av det vi äter och konsumerar ska vi producera i Sverige för att inte påverka och belasta resten av världen, säger Per Modig.

Kan hamna på hyllan om några år

I dagsläget säljs det mesta av skörden till restauranger. Men Tomas Erlandsson på företaget Nordisk Råvara, som ligger bakom satsningen på svensk odling, hoppas att privatkonsumenten ska kunna hitta svensk quinoa på butikshyllan inom några år.

– Absolut. Vi hoppas att den svenska quinoan ska få en efterfrågan säger han.

Lantbrukaren Per Modig ser heller inget hinder för att odlingarna i Sverige skulle kunna växa och göra landet självförsörjande på quinoa.

– Det är ingen omöjlighet. Det skulle gå. Vi skulle kunna producera det vi äter i Sverige, säger Per Modig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.