Oroliga lundabor, Helena Heyman (till vänster) och Elisabet Öhgren. Foto: Kenneth Sundin

Ödsligt i Lund efter hotet

Uppdaterad
Publicerad

Sent på söndagskvällen kväll togs beslutet av en ihopsamlad universitetsledning att stänga alla lokaler som disponeras av Lunds universitet. Något som bekymrade både studenter och lundabor.

Budskapet nådde under kvällen och morgonen majoriteten av studenterna, men Tone Nilsen som under förmiddagen just kommit från Köpenhamn för att delta i sin undervisning blir överraskad när SVT Nyheter Skåne informerar honom.

– Jag visste inte om detta, säger han och ler trots detta stort. Man hoppas ju att beslutet är välgrundat när man stänger ner en sådan här stor institution.

Polisen försöker spåra avsändaren

SVT Nyheter Skåne åkte runt i Lund under dagen och det var en märklig känsla av ödslighet som infann sig. Den vanligtvis täta cykeltrafiken framför AF-borgen var nästan obefintlig.

Något som var slående var att inte en enda polis syntes till och på polishuset berättade lokalpolisområdeschef Patrik Isacsson att detta är ett medvetet beslut, man bedriver inte någon yttre spaning.

– Vi jobbar inte operativt i Lund, hotbilden är inte på den nivån. Men vi försöker tillsammans med appföretaget Jodel att spåra avsändaren till det hotfulla meddelandet på chatten.

Vid Mårtenstorget träffade vi Helena Heyman som har bott i Lund i 50 år.

– Det känns som om detta med hot som finns runt om i världen, nu har kommit Lund.

Hon skulle själv ha gympat i Gerdahallen i morse men det var stängt eftersom den disponeras av universitetslaget LUGI.

– Och min dotter som ju ska disputera på lördag får plugga hemma hos mig idag.

”Sånt som händer i USA”

Amanda Hellström som är lundabo är ute med sin hund i Lundagård och hon berättar att hon är utestängd från sina universitetsstudier som är lokaliserade i Helsingborg.

– Detta känns overkligt och läskigt, det här är sånt som händer i USA . Men jag tycker det är bra att man tar hotet på allvar och idag får jag plugga hemma.

Framför universitetshuset i samma park svarar rektor Torbjörn von Schantz på journalisternas frågor om den totala stängningen ändå inte är att gå för långt efter något som kan ha varit ett dåligt skämt.

– Om man har principen säkerheten framför allt så är detta ingen överreaktion. Men jag hoppas att det visar sig i efterhand att det ändå har varit så, säger rektor Torbjörn von Schantz.

”Lite läskigt”

Med en barnvagn går mammalediga Elisabet Öhgren på en morgonpromenad utan att tidigare ha varit informerad om det hotfulla meddelandet och stängningen av universitetet.

– Det har känts väldigt öde och allting är stängt. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, det är lite läskigt faktiskt.

Per Gustafson är säkerhetschef på Lunds universitet och han konstaterar att Lund är folktomt eftersom befolkningen håller sig hemma. Under eftermiddagen vid klockan 15.35 beslutade Lunds universitet att upphäva beslutet om stängning.

”Beslutet grundar sig på ny information från Polisen Region Syd. Förundersökningen visar att meddelandet om hot som skickats via appen Jodel inte har varit en enskild företeelse som riktats mot Lunds universitet utan har förekommit på flera håll i landet. Därför hävs stängningen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.