Foto: SVT

Därför har Borrby kyrka fortfarande inget torn

Publicerad

Kyrkan i Borrby, ibland kallad Österlens katedral, har tappat sin lyskraft. Utan de höga spirorna på kyrktornet är den inte lika majestätisk som den var före stormen Urds framfart.

Det var i december 2016 som stormen Urd drog in över Sverige och skadade flera av spirorna på kyrktornet. Skadorna blev omfattande så spirorna monterades ner hösten 2017. Sedan dess har kyrktornet sett vingklippt ut.

– Jag blir ledsen när jag ser hur det ser ut. Kyrktornet är på något sätt Borrbys själ, säger Bengt Wrannerheim som vuxit upp i Borrby och tillhör kategorin hemvändare som engagerar sig i sin hembygd.

Många med honom har uppvaktat politiker i kyrkorådet och frågat varför ingenting händer. Även kyrkoherden blir uppvaktad i frågan.

Efter stormen Urd har kyrktornet i Borrby ersatts av fyra knoppar, vilket väckt starka känslor både bland besökare och boende i trakten. Foto: Elsa Esping

Giganternas kamp

– Det är en fråga som engagerar och jag förstod att det skulle bli en utmaning när jag kom hit till församlingen, säger kyrkoherde Eva Asp, som kom efter att spirorna plockats ner.

Hon vill själv att tornet ska återställas till hur det såg ut, det vill säga att det ska bli en kopia av 1841-års kyrktorn. Det vill även kyrkorådet och länsstyrelsen men inte stiftets antikvarier.

– Det är två giganters kamp och vi sitter emellan, säger Christer Mårtensson, ordförande i Gärsnäs kyrkoråd som kyrkan i Borrby tillhör.

Kyrkoherde Eva Asp vill att tornet ska återställas, men menar att det saknas pengar. Foto: SVT

Strid om pengarna

Länsstyrelsen har gett kyrkorådet tillstånd att montera ner spirorna under förutsättning att de återsställer tornet inom fem år.

– Vårt syfte är att bevara de kulturhistoriska värdena, säger Jonas Haas, antikvarie på länsstyrelsen i Skåne.

Stiftets antikvarie Heikki Ranta är dock av en annan uppfattning. Han vill inte se en kopia av spiror från 1800-talet.

– En rekonstruktion beräknas kosta omkring 30 mlijoner kronor och det kan vi inte bekosta. Det är helt omotiverat, säger han.

Nybyggnation dröjer

Lunds stift har fått 65 miljoner i KAE, Kyrkoantikvarisk ersättning, från staten för 2020. Det finns drygt 500 kyrkor i stiftet.

-  Församlingen kan söka tillstånd för en ny spira, som blir ett nytt landmärke och skapar ett nytt kulturhistoriskt värde. Det kan vara en förenklad spira eller någonting annat, säger Heikki Ranta.

En sådan nybyggnation kan stiftet tänka sig att vara med och delfinansiera. Tidigast i oktober nästa år kan församlingen söka pengar till detta projekt. Så det lär dröja innan Borrby kan återinviga sitt kyrktorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.