Årets studentfirande kommer att präglas av småskalighet. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Ökad smittspridning bland unga i Skåne – kopplas till studentfirande

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har ett trettiotal nya fall av covid-19 konstaterats bland unga i 18–20-årsåldern i Skåne. Smittskydd Skåne bedömer att det ökade antalet fall bland unga kan vara kopplat till de senaste veckornas studentfirande.

– I den åldersgruppen ser vi en tendens till att det kan ha skett en smittspridning. I och med inkubationstiden för covid-19, kan vi eventuellt förvänta oss ett ökat antal fall bland unga den närmsta tiden, säger biträdande smittskyddsläkare Marianne Alanko Blomé och fortsätter:

– Dessutom upptäcks fler fall i och med att Region Skåne kraftigt har ökat antalet som testas för covid-19.

Den utökade provtagningen kommer framöver att avspeglas i statistiken med fler konstaterade positiva provsvar per dag än under tidigare veckor, enligt Region Skåne.

 – Vi följer utvecklingen noggrant och vi vill redan nu inför midsommar lyfta fram att det är viktigt att man inte sänker garden nu. Kanske behöver man tänka över sina midsommarplaner utifrån detta, så att vi alla hjälps åt. Den som är ung blir troligtvis inte svårt sjuk, men kan smitta andra som kan bli det, säger Marianne Alanko Blomé, biträdande smittskyddsläkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer