Årets studentfirande i Lund blir inte som vanligt. Arkivfoto. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Så blir studentutspringet i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Studentutspringet från gymnasieskolorna i Lund kommer att bli av – men med färre anhöriga på skolgårdarna och under längre tid.

Lunds kommun har nu beslutat att tillåta studentutspring från gymnasieskolorna, men under andra former än vanligt med anledning av coronapandemin.

– Vi har under en månad tillsammans med studenterna hittat lösningar, säger Rasmus Törnblom (M), ordförande i utbildningsnämnden i Lunds kommun.

En anhörig per elev

Antalet anhöriga begränsas till en person per elev. För att minska antalet personer som vistas på samma ställe kommer en klass i taget att springa ut. Alla måste lämna skolgården innan nästa klass kommer. Där det finns möjlighet kommer också de olika klasserna att använda olika utgångar.

Personer som är över 70 år, känner sig sjuka eller tillhör någon riskgrupp uppmanas att inte delta i firandet.

Datum står fast

Dagarna för respektive skolors utspring beslutades redan före pandemin och står fast. Men för att undvika folksamlingar kommer processen att bli mer långdragen än vanligt.

– Vi tyckte det var viktigt att man tar studenten den dag man tänkt, säger Rasmus Törnblom (M).

Han upplever det som att gymnasieeleverna har insett situationens allvar och förstått att det varit nödvändigt att anpassa firandet.

Inga studentflak

Kommunen kommer också att vidta olika åtgärder för att undvika folksamlingar utanför skolorna, bland annat att ha egen personal på plats och ha kontakt med polisen. Studentflak kommer inte att vara tillåtna i år.

– Vi avser att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger Rasmus Törnblom (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet