Studenten Brag, till vänster, fotograferades i en vit klänning med ljuskrona på huvudet. Foto: BA Lindgren/TT

Okända bilden visar: Första Lucian kan ha varit man

Uppdaterad
Publicerad

Varje år kring jul blossar debatten upp: Vilka som ”får” och ”inte får” vara Lucia. Nu kommer nya uppgifter från den anrika universitetsstaden Lund, där en kulturintendent nu tror sig ha hittat ett 140 år gammalt bevis för att stadens första Lucia var en man.

Den här artikeln är från 2015.

Det var en ren tillfällighet att Anders Jansson, intendent på Kulturen i Lund, hittade bilden från 1875 i arkivet.

– Jag hade fått en helt vanlig bildbeställning och skulle leta efter en person som började på B. Och då låg han där, lucian. Jag blev mycket häpen, säger han till Sydsvenskan.

Folkkära traditionens startpunkt?

På baksidan av bilden går det att läsa ”Studerande Brag såsom Lucia 1875. Lund”. Då Luciafirandet år 1875 var en relativt ny företeelse anser intendent Jansson att bilden visar stadens allra första Lucia, och eftersom traditioner ofta haft sitt ursprung i universitetsstäderna Lund och Uppsala kan det också vara här som Luciatraditionen startat.

”Aldrig sett något liknande”

– Och jag har aldrig sett något liknande dessa bilder, varken i Lund eller i något annat sammanhang, säger han.

Anledningen till den manliga Lucian kan dock ha en naturlig förklaring: Det fanns helt enkelt inga kvinnliga studenter vid universiteten vid den här tiden. Och att manliga studenter var utklädda till kvinnor var inte heller ovanligt när det vankades spex.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.