Det okända föremålet som nu ska bärgas beskrivs som cylinderformat och är cirka 40 cm högt samt 10 cm i diameter. Det hittades på danskt vatten i Östersjön nära Nord Stream 2-läckan. Foto: Danska försvarsdepartementet/TT

Okänt föremål vid Nord Stream 2 ska bärgas

Uppdaterad
Publicerad

Den danska Energistyrelsen har erbjudit Nord Stream 2-konsortiet att få delta i bärgningen av ett föremål som observerats i närheten av rörledningen i Östersjön.

Det danska försvarsdepartementet beskriver föremålet som cylinderformat cirka 40 cm högt och 10 cm i diameter. Troligen är objektet som nu undersöks en så kallad rökboj som används inom sjöfarten.

Danska myndigheter har undersökt föremålet och bedömer att det inte utgör någon omedelbar säkerhetsrisk. De har beslutat att bärga föremålet med hjälp av det danska försvaret.

Energimyndigheten har även erbjudit ägarna av Nord Stream 2 att delta i bärgningen och väntar nu på klartecken från företaget innan bärgningen kan påbörjas.

Det rapporterar den danska Energistyrelsen.

Se en kort sammanfattning om gasläckan i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Sprängningarna mot Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Foto: SVT, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet