512 personer intervjuades när de kom till Sverige. Foto: SVT

Digitaliseringen hjälpte – fler söker sig till Ravensbrückarkivet

Publicerad

Länge har Ravensbrückarkivet i Lund varit relativt anonymt. Men sedan det digitaliserades och lades ut på internet i oktober förra året har det fått nytt liv. 6000 besökare har redan varit inne och sökt i arkivet.

I dag är det Förintelsens minnesdag och det kommer att uppmärksammas med några nya texter som läggs ut på deras hemsida.

Koncentrationsläger för kvinnor och barn

Ravensbrück var under andra världskriget ett koncentrationsläger för i huvudsak kvinnor och barn. Våren 1945 räddades 20.000 av dem med hjälp av Röda korset och de vita bussarna. De fördes till Sverige och Danmark.

512 av dem intervjuades sedan de kommit till Sverige. Berättelserna skrevs ned och finns på Ravensbrückarkivet i Lund, som under två år har katalogiserats och digitaliserats. Den 20 oktober 2017 lades det ut på internet och gjordes därmed tillgängligt för alla. Även arbetsböcker och transportlistor togs med.

”Privatpersoner söker på släktingar”

Det har blivit en succé. 6000 personer har alltså redan varit inne på webbsidan. Det är både privatpersoner och forskare från framför allt Sverige, Polen, Tyskland, Storbritannien och USA.

– Privatpersoner söker på släktingar som de vill ha information om. Forskarna är mera intresserade av något konkret område, säger Tomas Lesniak, en av dem som har arbetat med katalogiseringen.

Intresse från skolor

Ett problem är att många av intervjuerna är på polska. Men arkivet arbetar nu med att översätta dem till engelska. 160 av dem är i nuläget klara.

Tomas Lesniak är glad över uppmärksamheten. Flera skolor har också visat intresse, bland dem Katedralsskolan i Lund. Eleverna där skrev skönlitterära berättelser med arkivet som utgångspunkt. De publicerades som en antologi.

– Det är fantastiskt bra att de här intervjuerna gjordes direkt efter att de kom hit. Det är viktigt att vi ger kommande generationer information om vad som hände i koncentrationslägren, säger Tomas Lesniak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.