Oklart vem som ska ta ansvar för miljögifterna

Uppdaterad
Publicerad

Det är en miljöskandal där inga inblandade företag gjort något olagligt. Nu återstår frågan om vem som ska ta ansvar för gifterna.

Multofabriken i Örkelljunga dumpade på 50- och 60-talet 100-tals tunnor med cyanidrester i en närliggande mosse.

Resterna av cyaniden som användes för att ytbehandla delar till räknemaskiner hälldes tillbaka ner i tunnorna.

Tunnorna grävdes sedan ner i mosse, berättar Bertram Eriksson som själv jobbade på Multo.

– Tunnorna tippades ner i gamla mossgravar, som man tidigare tagit torv i, säger han.

”Risken finns att tunnorna gått sönder”
Tunnorna har legat orörda i 50 år i mossen, men nu har länsstyrelsen fått upp ögonen för fallet.

– Det är väldigt allvarligt. Risken finns att tunnorna gått sönder och att innehållet läckt ut och påverkat omgivande vatten och mark, säger David Lalloo, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

Tillverkningen av räknemaskiner las ner i början av 70-talet. Electrolux köpte upp Facitkoncernen som i sin tur ägde Multofabriken. Därmed har Electrolux idag ett ansvar för det som hände där, även om de inte var direkt inblandade.

Företaget har genomfört en stor industrihistorisk inventering som tydligt visar på ägarförhållandena. Electrolux har nu gått med på att stå för en geofysisk undersökning av mossen.

– Vår historiska utredning visar att vi har en del i det här. Vi är osäkra på hur mycket ansvar vi har, men vi anser att en utredning av mossen är nödvändig, säger Carla Schön, miljöprojektledare på Electrolux.

– En geofysisk undersökning är ett sätt att utreda vad som finns i mossen utan att behöva gräva i den. Det skulle vara riskabelt att gräva eftersom man då riskerar att ha sönder tunnorna, säger David Lalloo på länsstyrelsen.

Hittills har Electrolux bara accepterat att stå för själva scanningen av mossen. Huruvida de sedan går med att bekosta en sanering är oklart.

Fabriksområdet ännu värre
På länsstyrelsen är man så här långt mycket nöjda med företagets agerande.

– Vi är glada att den här utredningen kommer till stånd, säger David Lalloo.

– Det är lite ovanligt att få beröm av miljömyndigheter. Vi samarbetar i den nivån som vi tycker är lämplig, säger Carla Schön.

Tunnorna på mossen är en sak, Bertram Eriksson menar att själva fabriksområdet är ett ännu värre problem.

Mängder av olika gifter användes på området utan vare sig säkerhetsföreskrifter eller miljöregler. Här blir det också svårare att reda ut vem som ska stå saneringen, eftersom flera olika företag bedrivit verksamhet på området.

– Det finns andra parter som har en del i ett eventuellt ansvar på fabriken. Det är svårt att säga vem som kommer få ta ansvar för en eventuell sanering där, säger Carla Schön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer