Oklart vem som ska ta ansvar för miljögifterna

Uppdaterad
Publicerad

Det är en miljöskandal där inga inblandade företag gjort något olagligt. Nu återstår frågan om vem som ska ta ansvar för gifterna.

Multofabriken i Örkelljunga dumpade på 50- och60-talet 100-tals tunnor med cyanidrester i en närliggande mosse.

Resterna av cyaniden som användes för att ytbehandladelar till räknemaskiner hälldes tillbaka ner i tunnorna.

Tunnorna grävdes sedan ner i mosse, berättar BertramEriksson som själv jobbade på Multo.

– Tunnorna tippades ner i gamla mossgravar, som mantidigare tagit torv i, säger han.

”Risken finns att tunnorna gått sönder”

Tunnorna har legat orörda i 50 år i mossen, men nu harlänsstyrelsen fått upp ögonen för fallet.

– Det är väldigt allvarligt. Risken finns att tunnornagått sönder och att innehållet läckt ut och påverkat omgivande vatten och mark,säger David Lalloo, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

Tillverkningen av räknemaskiner las ner i början av70-talet. Electrolux köpte upp Facitkoncernen som i sin tur ägde Multofabriken.Därmed har Electrolux idag ett ansvar för det som hände där, även om de intevar direkt inblandade.

Företaget har genomfört en stor industrihistoriskinventering som tydligt visar på ägarförhållandena. Electrolux har nu gått medpå att stå för en geofysisk undersökning av mossen.

– Vår historiska utredning visar att vi har en del idet här. Vi är osäkra på hur mycket ansvar vi har, men vi anser att enutredning av mossen är nödvändig, säger Carla Schön, miljöprojektledare påElectrolux.

– En geofysisk undersökning är ett sätt att utreda vadsom finns i mossen utan att behöva gräva i den. Det skulle vara riskabelt attgräva eftersom man då riskerar att ha sönder tunnorna, säger David Lalloo pålänsstyrelsen.

Hittills har Electrolux bara accepterat att stå försjälva scanningen av mossen. Huruvida de sedan går med att bekosta en saneringär oklart.

Fabriksområdet ännu värre

På länsstyrelsen är man så här långt mycket nöjda medföretagets agerande.

– Vi är glada att den här utredningen kommer tillstånd, säger David Lalloo.

– Det är lite ovanligt att få beröm avmiljömyndigheter. Vi samarbetar i den nivån som vi tycker är lämplig, sägerCarla Schön.

Tunnorna på mossen är en sak, Bertram Eriksson menaratt själva fabriksområdet är ett ännu värre problem.

Mängder av olika gifter användes på området utan varesig säkerhetsföreskrifter eller miljöregler. Här blir det också svårare attreda ut vem som ska stå saneringen, eftersom flera olika företag bedrivitverksamhet på området.

– Det finns andra parter som har en del i etteventuellt ansvar på fabriken. Det är svårt att säga vem som kommer få taansvar för en eventuell sanering där, säger Carla Schön.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.