SVT Nyheter Skåne berättade tidigare i år om tre nya riskzoner för TBE i Skåne: Järavallens strövområde, norr om Åhus och skogarna kring Sankt Olof.
Dessa läggs till de tidigare riskzonerna i trakterna mellan Kristianstad och Hässleholm samt Sandhammaren i sydöstra Skåne.
Men trots de nya riskzonerna och att antalet TBE-fall så här långt är de näst högsta som uppmätts i landet, har ingen ökning kunnat ses just i Skåne. Bara 5 personer har konstaterats blivit smittade i Skåne.
– Vi har ungefär lika många TBE-fall som vi vanligtvis brukar ha vid den här tiden, säger Mattias Waldeck, smittskyddsläkare på Region Skåne.
Ökad vaccinförsäljning
Han menar förvisso att fästingsäsongen ännu inte är slut och att fler fall kan dyka upp senare under året.
En anledning till den uteblivna ökningen kan vara att mängden vaccin kraftigt har ökat i Skåne.
De läkemedelsföretag som står för de två vanligaste vaccinen på marknaden har i år sålt omkring 10 000 fler doser vaccin bara i Skåne, enligt uppgifter till SVT.
Huruvida de relativt få fallen av TBE-smittade i Skåne beror på att säsongen inte är över, att fler vaccinerat sig eller att TBE fortfarande är ganska sällsynt i regionen är svårt att avgöra.
– Vår rekommendation är att man vaccinerar sig mot TBE om man bor eller vistas i någon riskzonerna, säger Mattias Waldeck.
Fakta
Riskzoner för TBE i Skåne
Nordöstra Skåne: Området från Ryssberget i öster till Hässleholm i väster och norr om Kristianstad och söder om Broby-Sibbhult.
Östra Skåne: Skogarna strax norr om Åhus.
Sydöstra Skåne: Området mellan Löderups strandbad och Mälarhusen, Sandhammaren och Hagestads naturreservat. Skogarna runt S:t Olof.
Mellersta Skåne: Skogarna strax öster om och sydost om Höör.
Västra Skåne: Järavallens strövområde.
Vad är TBE?
TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.
Källa: 1177 Vårdguiden