Peter Markusson är ordförande i golfklubben. Åsa Böcker bor på Falsterbonäset och hennes utsikt kommer att störas av den nya skyddsvallen. Foto: SVT/Firas Razak

Skyddsvall på Falsterbonäset väcker reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens förslag vann. Golfklubben funderar på att överklaga domstolens beslut.

– Det är naturreservat, stränder, golfen och även platser med kulturella värden som står på spel, säger Peter Markusson, ordförande i Falsterbo golfklubb.

Under torsdagen gav Mark- och miljödomstolen klartecken till ett översvämningsskydd på nästan 20 kilometer. Den kommer att byggas i syfte för att skydda bebyggelse och infrastruktur på Falsterbonäset.

Vellinge kommun har i stort sett fått gehör för sin ansökan.

– Ett yttre skydd hade varit att föredra för att inkludera alla platser under ett och samma skydd, säger Peter Markusson, ordförande i Falsterbo golfklubb.

Han säger att klubben ännu inte bestämt om de ska överklaga beslutet.

Skyddande mur innebär förlorad utsikt

Lokalbor uppskattar att Vellinge kommun har drivit frågan till domstol men alla är inte nöjda med resultatet.

– Jag tycker det är fantastiskt att kommunen driver en fråga för att skydda oss här nere. Att havet stiger är ett problem, säger Åsa Böcker, boende i Skanör.

Hon anser dock att den planerade skyddsvallen på drygt två meter är för hög.

– Det är tråkigt om vi missar den här utsikten. Jag kan inte riktigt förstå varför den måste vara så hög. Risken att vattnet stiger två och en halv meter tror jag inte är jättestor, säger Åsa Böcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.