Olyckan gjorde honom till författare

Uppdaterad
Publicerad

En svår olycka ändrade Johan Rockbäcks liv när han var tio år. Utan olyckan tror han inte att han hade blivit barnboksförfattare.

Johan Rockbäck blev en tonåring som tvingades tacka nej till fotboll och lek. Istället stannade han hemma och läste böcker.

Nu är han barnboksförfattare och skriver för att locka fram läslust bland barn.

– Det får gärna bli ett fniss också, säger Johan Rockbäck och tittar upp från tangentbordet.

Han sitter vid vardagsrummet och skriver på sin dator. Yngsta dotterns Liv står vid soffbordet i närheten och ritar. Hon är ett och ett halvt år och Johan är pappaledig.

– Jag försöker skriva men det blir inte så mycket av det just nu, säger Johan.

Hans kontor är nedpackat i kartonger som står i garaget. Familjen flyttade till sitt radhus i Lomma i början på sommaren och det var en hel del renoveringsbestyr så alla lådor har ännu inte packats upp.

Illustratör i Norrland

Johan har gett ut tre böcker om Magister Tutnäsa. Böckerna vänder sig till barn i lågstadieåldern (6-9 år) men det finns undertoner som gör att vuxna läsare och äldre barn också tycker om dem.

– Jag vill gärna lägga in en del svåra ord också så barnen får anledning att fråga och utökar sitt ordförråd, säger Johan som är fritidspedagog och arbetar på en skola i Bjärred när han inte är pappaledig.

Hans illustratör, Erika Palovaara, bor och arbetar i Norrland så de kommunicerar via datorn.

– Jag blev så glad när jag fick kontakt med Erika för vi förstår varandra och jag tycker hennes teckningar är fantastiska, säger Johan.

Svår olycka

Johan hade kanske inte blivit författare om han inte råkade ut för en cykelolycka som 10-årig. Han föll med sin cykel och spräckte skallen, som han själv uttrycker det. Efter olyckan fick Johan tinnitusliknande symptom och led fruktansvärt i fem år innan han blev opererad i USA och så småningom symptomfri.

Då var han 16 år och hade tvingats leva ett tonårsliv som skiljde sig mycket från andra jämnårigas.

– Jag var mycket hemma och läste böcker istället för att vara ute med mina kompisar, berättar Johan.

Han började skriva vuxenböcker och blev refucerad, som så många andra, konstaterar han.

– Det var först när jag började skriva för mig själv och kom på Magister Tutnäsa som det lossnade.

Den tredje, och senaste boken, presenterade Johan Rockbäck på höstens Bok- och bibiloteksmässan i Göteborg och hans förhoppning är att många barn och vuxna ska få sig ett fniss eller två när de läser hans böcker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer