Mats Johansson, ordförande i etiska rådet i Region Skåne, anser att icke-medicinsk omskärelse inte hör hemma i hälso-sjukvården. Foto: SVT

Etiska rådet: Skattesubventionerad omskärelse ligger inte i tiden

Uppdaterad
Publicerad

Omskärelse av småpojkar på icke medicinsk grund är en känslig fråga. När Region Skånes etiska råd 2017 diskuterade om subventionen skulle tas bort fanns oenigheter i rådet.

– Det finns en inbyggd intressekonflikt här mellan barnets rätt till integritet och självbestämmande och familjens rätt att utöva sin religion, säger Mats Johansson, ordförande i etiska rådet i Region Skåne.

Under diskussionen om subvention av icke medicinskt motiverad omskärelse, fanns oenigheter i rådet som inte tog ställning i sakfrågan, utan hänvisade till att det berodde på om kultur och religion skulle beaktas.

Region Skåne beslöt då att ta bort subventionen av icke-medicinsk omskärelse på pojkar och etiska rådet har sedan dess inte kommit med något nytt yttrande.

Kan leda till komplikationer

Slopade subventioner på omskärelse har resulterat i högre priser och en kraftig minskning av patienter hos Capio, som har avtal med Region Skåne.

Vissa patienter vänder sig till de billigare privatklinikerna, som till skillnad från Capio sällan söver sina patienter. Något som är helt lagligt, men enligt Stefan Bremberg, chefsläkare på Capio, inte helt optimalt vid den här typen av ingrepp.

Men det förekommer även att pojkar omskärs i hemmet, enligt uppgifter från en privat i Malmö, något som kan resultera i allvarliga komplikationer. 

Mats Johansson på etiska rådet är medveten om att slopade subventioner kan resultera i att pojkar som skadats vid omskärelse behöver vård. Trots det tror han inte att frågan kommer att omprövas framöver.

– Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar vad gäller prioriteringar och att lyfta in den här saken återigen i sjukvården upplever jag inte ligger i tiden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.