I journalen kallades ingreppet ”sår på benet”

Omskärelse kallades ”sårskada” i journalen

Uppdaterad
Publicerad

Blomman vårdcentral i Malmö tvingas nu betala tillbaka skattepengar. Vårdcentralen har inte rätt till ersättning från region Skåne för omskärelser.

Bashar Qazaz vände sig till Blomman vårdcentral i Malmö för att få sin två månader gamla son omskuren, men omskärelsen blev en mardrömsupplevelse för familjen.

Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg som just nu utreder.

Omskärelser i Skåne

SVT Nyheter Skånes granskning av pojkens journal visar på flera märkliga omständigheter. Den 19 april finns en journalanteckning om att pojken har svårigheter att kissa. Läkaren ställer diagnosen förhudsförträngning, fimosis. För det får Blomman vårdcentral betalt med allmänna medel, 350 kronor.

Märkliga journalanteckningar

– Han hade inga svårigheter att kissa. Vi ville ha en traditionell omskärelse, säger Bashar Qazaz, pojkens pappa.

Den 1 maj äger omskärelsen rum i vårdcentralens lokaler i Malmö. Den beskrivs i operationsberättelsen men nämns inte i journalanteckningen den dagen. Där skriver läkaren att pojken hade ett sår på benet, ordineras en ögonsalva att stryka på förhuden och sätter diagnosen sårskada. Diagnosen ger Blomman vårdcentral 1200 kronor i allmänna medel, eftersom mottagningsbesöket sker på helgen.

– Pojken hade inget sår. Han blev omskuren, säger Bashar Qazaz.

Betalar tillbaka för fem omskärelser

När SVT Nyheter Skåne tar kontakt med region Skåne för att undersöka betalningarna till vårdcentralen, bokar region Skåne ett möte med vårdcentralen. Mötet leder senare till att vårdcentralen betalar tillbaka skattepengar för fem fall av omskärelser, som vårdcentralen inte har rätt att få betalt för med allmänna medel.

Vårdcentralen saknar avtal med region Skåne om att utföra omskärelser på regionens uppdrag.

– Vårdcentralen är fullt medveten om att pengar man inte har rätt till ska man också betala tillbaka, säger Sebastian Popescu, juridiskt ombud för Blomman vårdcentral och läkaren.

Borde omskärelsen ha nämnts i journalanteckningen?

– Det kan man tycka. Nu har det inte gjorts i det här fallet, säger Sebastian Popescu, juridiskt ombud för Blomman vårdcentral.

Vårdcentralen hävdar att man efter omskärelsen av pojken införde ett separat journalsystem för den privata verksamheten samt att läkaren nu har upphört att utföra omskärelser.

– Det är ett laddat ämne. Det är lättare att ta ett kliv tillbaka, säger Sebastian Popescu, juridiskt ombud för Blomman vårdcentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omskärelser i Skåne

Mer i ämnet