Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jens Davidsson och Bengt Simonsson på Sjöräddningssällskapets station i Trelleborg är lite bekymrade över att det saknas ideella krafter i hela Sverige. Foto: Johan Dernelius

Brist på frivilliga oroar sjöräddningen i Trelleborg

Publicerad

Sjöräddningssällskapet har stort behov av frivilliga. På flera håll i landet söker stationer nu med ljus och lykta efter fler som vill engagera sig.

– Efter pandemin försvann intresset för ideellt arbete, säger Jens Davidsson, jourskeppare på Sjöräddningssällskapet i Trelleborg.

Svenska sjöräddningssällskapets verksamhet bygger helt på frivillighet. Med en allt högre medelålder hos volontärerna har det blivit allt svårare att hitta nya unga som anser sig ha den tid som krävs för att jobba för organisationen. Dessutom måste de ha arbeten som passar med uppdraget.

– Målet vi har är att vi ska kunna lämna kaj inom 15 minuter. Det bygger på att man bor och jobbar ganska nära. Men samtidigt kan vi åka med en båt senare för de som inte hinner lika snabbt. Så alla frivilliga behövs, säger Bengt Simonsson, stationsbefäl i Trellleborg.

Sjöräddningssällskapet grundades i Stockholm 1907 och har idag 70 räddningsstationer runt om i landet med omkring 2400 frivilliga sjöräddare.

Det finns ungefär 270 olika båtar eller fartyg fördelade på 74 stationer och cirka 2.400 frivilliga sjöräddare. I Trelleborg finns bland annat fartyget ”Eric Westerström”. Foto: Johan Dernelius

Så blir du frivillig:

För att arbeta ideellt som frivillig sjöräddare krävs det att du ha en stor vilja att hjälpa andra människor. Om du har jour måste du kunna vara i räddningsbåten 15 minuter efter larm. Många bor eller jobbar i närheten av stationen och i vissa fall finns det stationshus med möjlighet för övernattning under jour.

Du behöver vara 18 år, eller 16 år med målsmans godkännande, kunna simma 200 meter utan flythjälpmedel samt vara fullt frisk med en normal kondition.

Våra sjöräddare har olika bakgrunder och är i olika skeenden av livet. Som förening är vi fast beslutna att alla ska ha samma möjligheter.

Källa: Sjöräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.