Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Årets sommaropera i Höör tar publiken till Italien där en kulturskola hotas med att stängas ner. 16-åriga hemmasonen Tage Sjögärd spelar en av huvudrollerna. Foto: Renato Rakonic/SVT

Självlärda operasångaren Tage Sjögärd, 16, från Höör debuterar på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Kulturskolan i den lilla italienska staden La Città hotas att stängas ner. Då tar studenterna till demonstration. Det är handlingen för årets sommaropera på Kulturhuset Anders i Höör. Och uppsättningens stjärna är 16-åriga hemmasonen Tage Sjögärd.

För lite mer en ett år sedan hade Tage Sjögärd ingen koll på opera. På onsdagskvällen intar han scenen och spelar karaktären, Il Dottore, i uppsättningen La Scuola.

Inga dyra privatlektioner här inte. Tage Sjögärd berättar att han tog till internet för att lära sig om mer om tekniken som krävs för att kunna sätta tonerna. Men till andra vädjar han att göra detsamma men även att fråga om hjälp och stöd från rutinerade operasångare.

– Det ska bli kul att visa min utveckling, säger Tage Sjögärd.

Vill skapa diskussion om hotade kulturskolor i Sverige

Poängen med operan är att vissa sitt stöd till de skolor som hotas att läggas ner i Sverige.

– Vi vill få andra att förstå att kultur är väldigt viktigt, säger Tage Sjögärd.

En stor ensemble, med allt från barn till professionella sångare från Malmö Opera medverkar på scenen. Och de ackompanjeras av en prisbelönad orkester.

Föreställningen har premiär under onsdagskvällen och schemat fortsätter sedan med flera föreställningar under veckan och helgen.

Se och hör hur det går för den hotade skolan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.