• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under natten till tisdagen inträffade två av de trettiotal bränder som inträffat sedan mitten på mars. Foto: Mikael Nilsson. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen: ”Vi jobbar dag och natt med att få stopp på bränderna”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett par dagar tillbaka har polisen inlett ”Operation gnista” för att få stopp på bränderna i Lund. Men under natten till tisdagen inträffade ytterligare två bränder, en på BUP och en bilbrand på Klostergården.
– Vi jobbar dag och natt med att få stopp på bränderna, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Vid 02.48 kom larm till polisen om att det brann i fasaden på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP i Lund och bara 20 minuter senare brann en bil i centrala Lund. Polisen undersöker om de här bränderna har något samband med varandra och med de många andra bränder som varit i år.

– En brandplats är något av det svåraste att ta sig an när det gäller undersökande polisarbete. Dels för att det har brunnit bort och för att räddningstjänsten i regel har varit där innan oss och härjat för att släcka, säger Westford.

Bränderna har både likheter och skillnader

Enligt Ewa-Gun Westford arbetar polisen brett och har flera olika spår då det finns både likheter och skillnader mellan bränderna.

– En likhet är till exempel att de inträffar på natten. Något som skiljer är att man anlägger en brand på en gång eller med fördröjning.

En 17-åring pojke är misstänkt för branden på Lerbäckskolan i Lund tidigare under sommaren, men är endast formellt misstänkt i det ärendet.

Den här personen kan ni inte koppla till någon av de andra bränderna?

– Det är en av de frågor som vi väntar in svar på i och med de analyser vi har skickat vidare.

Full gärningsmannaprofil saknas

Vid särskilt komplicerade utredningar kan utredarna ta hjälp av experter i en särskild gärningsmannaprofilgrupp, men när det gäller bränderna i Lund har det ännu inte gjorts någon fullständig gärningsmannaprofil.

– För att man ska kunna göra en gärningsmannaprofil måste vissa kriterier vara uppfyllda till fullo och vi är inte lika långt framme i alla delar av utredningarna så att vi har en fullständig profil på detta, säger Ewa-Gun Westford.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer