Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många studenter tycker att det är kallt och har i stället hittat egna lösningar. Se mer i videon. Foto: Johanna Holstein/SVT

Öppna ugnar, långa duschar och el-element: Så löser Lundastudenter kylan

Uppdaterad
Publicerad

Många Lundastudenter fryser i sina hem. En del låter ugnen stå på med öppen lucka, andra har skaffat elektriska element, lösningar som inte kostar extra då elen ingår i hyran. Men AF Bostäder blir inte glada av att höra om studenternas metoder.

– Det kan slå tillbaka på studenterna själva med höjd hyra, säger Henrik Krantz, vd på AFB i Lund.

Trots ökade energikostnader har AF Bostäder valt att behålla sin garanterade inomhustemperatur på 20 grader. Men många studenter tycker ändå att det är kallt och har i stället hittat egna lösningar.

”Vet att det inte är bra”

I de flesta studentbostäder i AFB:s regi ingår alla kostnader i hyran.

– Jag vet att det inte är bra och jag använder de här metoderna som nödlösningar. Men samtidigt så vill jag känna att jag kan vara hemma och inte frysa, säger Emilia Fougstedt som bor i en studentlägenhet på området Delphi i Lund.

Trots att en del studenter använder sig av olika belastande lösningar för att få upp värmen har man från AFB:s håll märkt av att energiförbrukningen har gått ner under hösten.

– Vi har gjort en energisparkampanj och många är på tårna, säger Henrik Krantz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.