”Vi kommer gå till val nästa år och säga att vi plockar hem äldreomsorgen i egen regi”, säger Lisa Bäck (S), oppositionsråd i Lomma kommun. Foto: Adam Bergsten/SVT

Oppositionen gör Lommas äldreomsorg till en valfråga

Publicerad

Kritiken mot hur Frösunda Omsorg sköter äldreomsorgen blir en valfråga i Lomma nästa år. ”Vi kommer gå till val nästa år och säga att vi plockar hem äldreomsorgen i egen regi”, säger oppositionsrådet Lisa Bäck (S).

Inför valet 2014 gick Socialdemokraterna till val med ett löfte om att det både skulle finnas privat och kommunalt drivna äldreboenden i Lomma. Nu vill Socialdemokraterna gå ännu längre.

– Varje gång vi har bytt entreprenör så har det sagts att vi ska avvakta och vänta. Det är inkörningsproblem, det är bara just nu. Det kommer snart att bli bättre, säger Lisa Bäck (S).

LÄS MER: Anhöriga om livet på Frösundas äldreboende: ”Ett helvete”

– Under tiden så bor det människor i den här situationen. Anhöriga går runt med med ont i magen. Det är inte hållbart. Vi kommer gå till val nästa år och säga att vi plockar hem äldreomsorgen i egen regi.

Avtalet beslutas i november

Senast den 1 november ska Lomma kommun avgöra om avtalet med Frösunda ska avslutas efter tre år eller förlänga avtalet ytterligare två år till 2021. Socialnämndens ordförande Sofia Forsgren-Böhmer (M) vet ännu inte vilket beslutet blir.

– Det kan jag inte sitta här och prata om. Det måste vi komma fram till i nämnden efter att ha fått information om hur läget ser ut och vilka bedömningar de gör, säger hon.

LÄS MER: Frösundas chef: ”Inte nöjd med verksamheten”

Sofia Forsgren-Böhmer (M). Foto: Adam Bergsten/SVT

Har du någon självkritik som ansvarig politiker för hur det har blivit?

– Självklart har jag fullt ansvar för det här. Det är en stor sorg för mig att det inte har blivit bättre. Jag vill ju att vi ska ha den bästa äldreomsorgen i Sverige och vi jobbar på olika sätt på olika ställen för att det ska här hända, säger Sofia Forsgren-Böhmer (M).

”Huvudmannaskapet avgör inte”

Hon anser även att Socialdemokraternas vallöfte om att ta tillbaka äldreomsorgen är populistiskt.

– Vore det så lätt hade vi redan gjort det, säger hon. Om det vore det som gav en högre kvalitet så hade vi absolut plockat hem den. Jag tror inte att huvudmannaskapet är det avgörande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.