Frösundas operativa chef för hela Sverige, Katarina Hamnström. Foto: SVT

Frösundas chef: ”Inte nöjd med verksamheten”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne har begärt ut all mailkorrespendens mellan Lomma kommun och Frösunda sedan den 1 mars 2016. Vid flera tillfällen uttrycker kommunen en stor oro för hur Frösunda sköter avtalet.

I december 2016 skriver socialchefen i Lomma till vd:n för Frösunda. Socialchefen Amelie Gustafsson skriver att kommunen ”fortfarande är mycket bekymrade” och beskriver hur en boende blivit bestulen två gånger.

Vid ett tillfälle när kommunens personal kom på besök ”möts hon av intorkade smörgåsar på rummet. Det finns ingen personal att få tag på så hon och X får hjälpas åt att ta en dam på toaletten”.

LÄS MER: Anhöriga om livet på Frösundas äldreboende: ”Ett helvete”

Brevet innehåller en rad av andra brister och socialchefen avslutar med att skriva till vd:n för Frösunda: ”Jag vill försäkra mig om att du verkligen förstår allvaret i situationen i Lomma”.

Frösundas vd Susanne Sidén svarar att hon förstår allvaret och skriver: ”Jag kommer för övrigt att sätta in varenda resurs vi har för att få ordning på detta nu en gång för alla”.

”Förskräckligt vad en del har fått uppleva”

Men de anhöriga vittnar om hur problemen fortsatt under 2017. De får också medhåll av Lomma kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska Marie Nykvist, som menar att det främst rör två av de fyra äldreboenden som drivs Frösunda.

– Jag känner stor förtvivlan. Det är alldeles förskräckligt vad en del har fått uppleva och jag skulle så gärna säga att det här löser vi imorgon, säger hon.

Marie Nykvist är en av dem som har mest kontakt med anhöriga.

– Även om vi blir jättearga på Frösunda eller säger upp avtalet, så kommer situationen för deras närstående inte att ändras dagen efter.

– Hade det varit enkelt att lösa hade vi gjort det på en gång. Vi vill inte att någon kommuninvånare ska få uppleva det som några har fått uppleva, säger Marie Nykvist.

Vårdchef: ”Skulle ha kommit längre”

Frösunda Omsorg AB, som 2016 omsatte tre miljarder kronor, ägs av ett riskkapitalbolag med säte i Luxemburg.

LÄS MER: Bottenbetyg till Lommas äldreboenden

Frösundas operativa chef för hela Sverige, Katarina Hamnström, säger att hon inte är nöjd med företagets verksamhet i Lomma.

– Nej det är jag inte. Jag tycker att vi skulle ha kommit mycket längre i vårt förändringsarbete.

Men uppgiften om att de boende kan få vänta en timme på att gå på toaletten är en nyhet för henne.

– Att få vänta några minuter kan inträffa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.