Bottenbetyg till Lommas äldreboenden

Publicerad

I Socialstyrelsens enkät får Lommas äldreboenden bottenbetyg. Många av de äldre som bor på hemmen säger att de inte får komma ut på dagarna och personalen inte har tid att utföra sitt arbete.

Varje år genomför Socialstyrelsen en riksomfattande enkät där de boende får svara på ett antal frågor. Av den enkät som gjordes 2016, ett par månader efter att Frösunda tog över driften av samtliga äldreboenden i Lomma, framgår att de boende och deras anhöriga är mycket missnöjda.

  • Bara nio procent av de som bor på Orion är nöjda med de aktiviteter som erbjuds på äldreboendet. Det ska jämföras med att 63 procent av de drygt 40 000 i hela landet, som svarat på enkäten, är nöjda med aktiviteterna på deras äldreboenden.  
  • Bara elva procent av de boende på Vega och 15 procent av de boende på Orion svarar positivt på frågan om möjligheten att få komma utomhus. Det ska jämföras att 58 procent i hela landet svarar positivt på frågan  
  • Bara 27 procent av de boende på Vega och 38 procent av de boende på Orion anser att personalen har tillräckligt med tid för att utföra sitt arbete. För hela landet är det 73 procent.  
  • På frågan hur tryggt eller otryggt det är att bo på äldreboendet svarar bara 54 procent positivt på Orion och 60 procent på Vega. I hela landet är svarar 89 procent att de är ganska eller mycket trygga på äldreboendet.  
  • På frågan om de gamla upplever måltiderna som en trevligt stund på dagen svarar bara 30 procent av de boende på Vega positivt och 38 procent på Orion. Riksgenomsnittet för landets alla äldreboenden är 70 procent positiva svar.

På alla dessa punkter är Orion och Vega bland de allra sämsta av Sveriges ungefär 2 500 äldreboenden, enligt enkäten. En ny enkät för 2017 kommer att publiceras av Socialstyrelsen inom en månad.

Frösunda Omsorg

Frösunda Omsorg AB driver samtliga fyra äldreboenden i Lomma och Bjärred efter att företaget vann kommunens alla upphandlingar. Avtalet gäller tiden 1 mars 2016 – 28 februari 2019 med möjlighet till förlängning i ytterligare två + två år. Senast den 1 november i år måste parterna bestämma om avtalet ska förlängas.

Lomma kommun betalar Frösunda drygt 38 000 kronor per månad för varje person som bor äldreboendena.

Kommunen har tidigare anfört avtalssbrott och dömt ut vite på 10 000 kronor per vecka, vilket är avtalets maximala bötesbelopp mot Frösunda.

Tidigare drevs samtliga äldreboenden i Lomma av Förenade Care AB. Kommunen valde då att inte förlänga avtalet på grund av missnöje med hur entreprenören drev verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.