IVOletar efter kommuner som placerat barn och unga på de utpekade HVB-hemmen. Foto: TT

Tidigare anställda på HVB-hem beskylls för att sprida lögner

Uppdaterad
Publicerad

IVO ,inspektionen för vård och omsorg, fortsätter arbetet med att spåra kommuner som placerat barn och unga på de HVB-hem, där det enligt en anonym anmälan ska ha förekommit missförhållanden, sexuella övergrepp och droger.

Hittills har IVO fått svar från två av vårdbolagets boenden. Myndigheten menar att det rör sig om barn och unga placerade från nio olika kommuner. Men vårdbolaget hävdar att anklagelserna är grundlösa.

– Kommunerna kommer att kontaktas av oss under dagen men vi vill omgående ha svar rörande vårdbolagets tredje verksamhet och vilka kommuner som har barn och unga där, innan dagen är slut, säger Joonas Terje enhetschef på IVO.

Malmö stad flyttade sju unga akut när de fick beskedet.

LÄS MER: Barn akutflyttas från anmälda HVB-hem

– Vi kan inte själva agera direkt utan det måste respektive socialtjänst göra, säger Joonas Terje.

Misstänker före detta anställda

Det anmälda företaget ska själva ha gjort en internutredning och i ett svar till IVO, som SVT fått ta del av, skriver de att anmälan är ogrundad och att de ”är övertygade om att det är före detta anställda som ligger bakom den anonyma anmälan och de grundlösa påståendena,” för att misskreditera företaget.

Vårdbolagets VD skriver också i en kommentar till SVT; ”att man även sedan tidigare anonymt lämnat in en orosanmälan mot oss som utreddes och lades ner.”

IVO har bett att få in kompletterande svar och inväntar också information från respektive kommun och socialtjänst.

– Vi har sagt att vi vill ta del av hela utredningen och vi inväntar också relevant information från de olika socialtjänsterna, säger Joonas Terje.

Han säger också att IVO är öppen för möjligheten till andra förklaringar, men att man kan nästa steg när man har en samlad bild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.