Foto: TT

Ordningsvakter på akuten i Malmö: ”Vi sätter våra liv i fara”

Uppdaterad
Publicerad

Pistoler, knivattacker och en enorm stress. Nu larmar även ordningsvakter om situationen på akuten i Malmö.

– Det är allt från skjutna gängmedlemmar och knivslagsmål i väntrummet till folk som kommer in med dåliga föräldrar och reagerar på att de får vänta för länge, säger en ordningsvakt.

– Vi har blivit attackerade med knivar och vi har sett folk med pistoler. Vi sätter våra liv i fara, berättar en annan.

Efter SVT Nyheter Skånes rapportering om hot och våld mot vårdpersonal på akutmottagningarna i Malmö och Lund har reaktionerna varit kraftiga. På ett möte med politiker förra veckan sa två av de ansvariga cheferna att de är nöjda med säkerheten på akuten och det har fått de som jobbar med säkerheten att reagera.

LÄS MER: Starka tittarreaktioner mot akutchefer

– Det var nog något av de mest skrattretande vi sett på länge, berättar en ordningsvakt som jobbat på akuten i flera år.

Han och flera andra ordningsvakter har hört av sig till SVT Nyheter Skåne för att ge sin bild av hur det är på akuten i Malmö.

– Det är ett av de värsta ställena i Malmö tillsammans med centralen och Folkets park. Det är hot, vapen och skjutna personer. Det går inte ett arbetspass utan en diskussion och vi tvingas ingripa minst två-tre gånger i veckan, säger han.

Hämtar dumpade skottskadade

Flera ordningsvakter berättar att de vid flera tillfällen fått hämta skottskadade personer som dumpats på cykelbanan utanför akuten eftersom de som kört dit dem inte vågar köra fram till dörren, för då blir de filmade.

– Vårdpersonalen ska inte gå ut och hämta dem. Man vill ändå vara mänsklig så man springer ut och hjälper till, berättar en av ordningsvakterna.

LÄS MER: Efter larmen – cheferna känner inte igen bilden

När de skottskadade vårdas på akuten kommer det ofta många anhöriga.

– Det kan komma 15 personer på en och samma gång, berättar en ordningsvakt.

Hur känns det då?

– Jag vill bara försvinna därifrån, samtidigt förstår jag att de vill finnas där för sin vän eller anhöriga.

Blir du rädd i sådana situationer?

– Ja, det är klart. Men man försöker hålla masken.

Vill bli fler

Ordningsvakterna håller inte med cheferna på akuten om att det är säkert där. Och de menar att situationen har blivit allt värre de senaste åren.

– Det är bara en tidsfråga innan det blir skottlossning i väntrummet, säger en av dem.

Samtidigt poängterar de att det inte bara är de skottskadade personerna och deras följde som är hotfulla.

– Det är allt från missbrukare till anhöriga som väntat många timmar på hjälp, säger en av ordningsvakterna.

I början på 2016 förbjöds ordningsvakter att jobba ensamma på akuten i Malmö efter flera incidenter med hot och våld. Men det räcker inte menar de.

– Vi måste vara fler än två ordningsvakter, helst fyra, säger en av dem.

Ansvarig för säkerheten på akuten vill, enligt SUS presstjänst, avvakta med att kommentera till tisdagen då han har haft möte med ordningsvakternas säkerhetsföretag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.