Under fem dygn kommer 290 kubikmeter avloppsvatten att släppas ut i Öresund. Foto: Johan Nilsson/TT

Orenat avloppsvatten dumpas i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten ska dumpas i Öresund under fem dygn från och med söndag. Den totala mängden motsvarar uppemot 200 fyllda simbassänger och kommer att släppas ut en och en halv kilometer från kustlinjen vid Skovshoved, nära nöjesparken Bakken, på den danska sidan.

Orsaken är ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som gör det ordinarie avfallsröret otillgängligt under en begränsad tid, rapporterar TV2 Lorry.

”Blir sämre”

Den tillfälliga lösningen får kritik av både Danmarks naturskyddsförening och en chefsbiolog vid Öresundsakvariet – som menar att den utgör ett hot mot havsmiljön eftersom avloppsvattnet är orenat och innehåller flera ton fosfor, kväve och organiskt material.

– Det är otroligt svårt för oss att förutsäga vad som händer. Men en sak är säker: Det blir sämre. Självklart kommer fem dagar med relativt stora mängder avloppsvatten få konsekvenser, säger Jens Peder Jeppesen, marinbiolog vid Öresundsakvariet i Helsingör, till TV2 Lorry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.