Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är fantastiskt bra, säger gränspendlaren Sam Henriksson med jobb i Danmark och bostad i Sverige. Hör hur han tjänar på en svag svensk krona i klippet. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Trots inflation – Öresundspendlaren Sam får mer i plånboken

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska kronan är historiskt svag gentemot den danska kronan och det innebär mer i plånboken för personer som bor i Sverige och arbetspendlar till Danmark. Sam Henriksson, 31, har en lön som ökat med cirka 20 procent på åtta år – bara genom valutakursen.

– Alla som pendlar åt samma håll som jag är ju glada nu så klart, säger han.

Sam Henriksson bor i stadsdelen Hyllie i Malmö, den sista anhalten innan Danmark för de som tågpendlar. Han har 35 minuter från dörr till dörr och har pendlat över bron i åtta år.

– Om man jämför då med hur det är nu, får jag 20 procent mer i lön bara på grund utav valutakursen, säger Sam, som arbetar på Nordea i Köpenhamn där han ansvarar för ett IT-team.

Drabbas inte av boräntor och matpriser

Omkring 16 700 personer bor i Sverige och jobbar i Danmark, enligt siffror för 2021. Sam tror att de pendlare som har stora omkostnader och höga bolån kanske påverkas mer av inflationen, men för honom själv är påverkan knappt märkbar.

– Jag har märkt av höga matpriser, skenande elpriser och boräntor. Men summan i slutet påverkas nog inte så mycket, säger han.

Kopplad till euron

Att den svenska kronan är svag gentemot den danska, handlar om att den danska är knuten till euron.

– Eftersom den danska kronan i stort sett är kopplad i ett fast förhållande till euron, och den svenska har försvagats mot euron, så har den svenska kronan även försvagats mot den danska kronan i stor omfattning, säger Anders Eklöf, valutastrateg på Swedbank.

Uppmuntrar fler att pendla

Det finns många som lyfter fram negativa aspekter av pendlingen, med tågkrångel och annat, påpekar Sam. Men han själv uppmuntrar fler att söka möjligheter på andra sidan bron.

– Jag säger till alla jag träffar i Malmöområdet som söker eller vill byta jobb att de borde kika på jobb på andra sidan bron, även lågavlönade jobb har ganska bra lön i svenska kronor.

I klippet berättar Sam om hur han påverkas av den svaga svenska kronan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.