Öresundsverket ska kunna försörja Malmö med el vid kriser. 2025 ska det vara redo igen. Foto: Johan Dernelius/SVT

Öresundsverket ska startas igen – affären med Vietnam avbryts

Publicerad

Öresundsverket i Malmö stängdes ner och delar av verket skulle skeppas till Asien. Nu tas beslutet om en nystart för Öresundsverket och affären stoppas.

– Vårt beslut gör att försäljningsprocessen måste avbrytas, säger Ann-Sofie Fahlgren, enhetschef Elberedskap, Svenska kraftnät.

1953 byggdes Öresundsverket och har sedan dess varit ett landmärke i Malmö. I flera omgångar har det stängts ner och startats upp. Ett nytt beslut är nu taget om att förbereda för en nystart 2025. Då ska Öresundsverket användas som en reservanläggning vid kriser.

– Beslutet är fattat på grund av det försämrade politiska läget. Det innebär att anläggningen återställs och hålls i beredskap för att kunna producera el när intilliggande nät inte fungerar.

– Då blir elnätet lokalt en egen ö och den anläggningen kan tillhandahålla el i området, säger Ann-Sofie Fahlgren, enhetschef elberedskap, Svenska Kraftnät.

I och med beslutet ska Öresundsverket, som har en maxeffekt om 448 MW, kunna startas och hållas i beredskap för ö-drift senast år 2025 och fem år framåt, skriver Svenska Kraftnät i ett pressmeddelande.

Kraftverket var nära att säljas till Vietnam för några år sedan.

SVT Nyheter Skåne besökte anläggningen innan den skulle monteras ned. Se reportaget från september 2021:

Vad är Ö-drift

Det innebär att med lokal elproduktion försörja ett geografiskt avgränsat område med el, utan koppling till det omkringliggande elnätet, det vill säga som en egen ö. Ö-drift kan användas i krissituationer när ordinarie elförsörjning är utslagen, exempelvis extrema väderhändelser eller mänskligt utlösta händelser såsom driftfel eller sabotage, inklusive cyberattacker, höjd beredskap eller krig. Ö-drift startas även upp när en återuppbyggnad av elnätet kommer att ta lång tid.

Källa: Svenska Kraftnät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.