Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Skånes regionråd Carl Johan Sonesson (M) vill båda att regeringen räddar Öresundsverket från att säljas. Foto: Johan Nilsson/TT och SVT.

Skånepolitiker kräver att Ebba Busch agerar för att rädda kraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Två av Skånes ledande politiker gör gemensam sak och försöker få till ett möte med näringsminister Ebba Busch. Carl Johan Sonesson (M) och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) vill att hon ser till att rädda kvar Öresundsverket som har sålts och snart ska monteras ned.

– Fullt utnyttjat så skulle man kunna producera mer el än vad hela Malmö och en stor del av regionen förbrukar, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

– Priserna skulle kunna gå ner väsentligt de kommande vintrarna, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande.

Öresundsverket byggdes om från att ha eldat kol till naturgas för att ersätta kärnkraftverket i Barsebäck. Verket invigdes 2009. Under vintrarna 2010 och 2011 gick Öresundsverket på högvarv. Men ganska snart visade det sig det naturgaseldade kraftverket inte kunde konkurrera med den utbyggda vindkraften.

Svenska kraftnät sa nej till köp

Öresundsverkets ägare Uniper har erbjudit Svenska kraftnät att köpa reservkraft när elbehovet är som störst, men priset ansågs vara för högt. 2018 fick Uniper tillstånd av Svenska kraftnät att sälja Öresundsverket. En holländskt bolag köpte vitala delar av verket som snart ska monteras ned och skeppas till Asien.

– Vi har fått vissa signaler om att det inte är helt kört. säger Carl Johan Sonesson, som antyder att det kan gå att förhindra nedmonteringen av Öresundsverket.

– Det vi gör nu är att uppvakta staten för att se om de kan vara offensiva och ta de nödvändiga beslut som krävs, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

SVT Nyheter Skåne har ställt frågor till näringsminister Ebba Busch (KD) om Skånepolitikernas initiativ men inte fått något svar. Sydsvenskan har tidigare rapporterat om Skånepolitikernas initiativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.