Det här är en tvättbjörn. Flera personer i Skåne säger sig ha sett en, men det har inte stämt. Foto: Patrick Pleul/TT

Tvättbjörnen kan flytta till Skåne via lastbilar

Uppdaterad
Publicerad

Det har rapporterats in om flera fall av tvättbjörnar som setts i Skåne, men som ännu inte har bekräftats. Att tvättbjörnarna skulle ta sig in den naturliga vägen anser experter är otroligt – men däremot via mänskliga transportmedel.

De senaste veckorna har två fall av förmodade tvättbjörnar rapporterats in från allmänheten i Malmö. Nils Carlsson vid länsstyrelsen i Skåne har nu fått in en bild på en som sågs på Persborg.

– Men jag kunde konstatera att det var en grävling, säger Nils Carlsson.

Den andra ska ha setts vid Mobilia, men det finns ingen bild från det ögonblicket. P-A Åhlén på Jägarförbundet säger att han sett tusentals bilder på djur som misstänkts vara tvättbjörn.

– Men i inget fall har det stämt. Det har varit allt från rävar och grävlingar till katter.

Inte tillåtet som husdjur

Danmark har fått in tvättbjörnen från Tyskland till södra Jylland och därför menar experterna att risken är liten att den kommer hit på naturlig väg just nu. Men både Nils Carlsson och P-A Åhlén tror att det är en överhängande risk att tvättbjörnen kommer till Sverige via privatpersoner.

– I England används den som husdjur, men i Sverige är de enda tillåtna rovdjur som får användas i hemmet iller, hund och katt, säger P-A Åhlén.

År 2010 fångades två individer i Göteborgs hamn som sannolikt kom från ett fartyg. Tre år senare avlivades en tvättbjörn i Småland som förmodligen tagits hit som husdjur eftersom den var tam.

Tar sig in med transportmedel

Troligtvis är det transporterna som befaras vara en väg in i landet för dessa djur.

– De har ju små händer som gör det lättare att exempelvis krypa in under presenningar. Skåne sticker ut på grund av det stora antalet lastbilstransporter som kommer från utlandet och går genom länet, säger Nils Carlsson på länsstyrelsen.

Ett annat fynd av en död tvättbjörn gjordes på stranden i Falsterbo 2014. Dess ursprung var okänd.

Men experterna tror inte att det redan skulle finnas tvättbjörn i den svenska naturen. I vildsvinens spridningsområden finns så kallade åtlar där mat läggs ut för att locka vildsvin för att senare kunna skjuta dem.

– På dessa finns också hundratusentals åtelkameror i vilka tvättbjörnar skulle registrerats om de funnits, säger P-A Åhlén.

Experter: Fortsätt ta bilder

Men i den urbana miljön finns en större risk att den inte upptäcks enligt experterna. Därför är det viktigt att allmänheten fortsätter ta bilder med sina mobiler för att kunna avgöra vad som iakttagits.

Rädslan för tvättbjörnen kommer av att de kan ställa till stor skada på hus och att de kan vara förödande när det gäller häckande fåglar och amfibier som grodor. Men också från att de är smittbärare av en rundmask som via sina ägg kan komma in i människokroppen och ställa till stor skada. I Tyskland som har ett miljonbestånd av tvättbjörnar bär 71 procent på denna mask.

Varje år fäller tyska jägare cirka 150.000 tvättbjörnar.

– När de ska ta hand om jaktbytet använder man andningsmask och skyddskläder, säger P-A Åhlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer