Oro för dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

3.000 lägenheter i Sverige riskerar att ha bisfenol A i sitt dricksvatten. I Ängelholm lyckades hyresgästerna tvinga bolaget att byta ut alla ledningar, trots att det inte finns några gränsvärden att följa.

På Kulltorp i Ängelholm finns det 300 lägenheter. För fyra år sedan gjordes en renovering av vattenledningarna med en så kallad reliningmetod där insidan byts mot ett material som innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A.

När Lisa Petersén, boende i Kulltorp, i somras fick reda på att deras dricksvatten innehöll det farliga ämnet började ett liv i ständig oro.

– Det känns inte bra, jag och min familj och alla andra boende får ju det här i oss. Och så ska det ju inte vara, säger Lisa Petersén.

Och den känslan delar hon med sina grannar på Kulltorp.

– Jag har känt mig jättemaktlös de här månaderna sen jag fick reda på det. Vi kan ju inte välja bort vårt vatten, det finns ju där och vi utsätter våra barn för den här risken. Och när då människor inte lyssnar och slår bort det, så blir man ju bara mer frustrerad och arg, säger Veronica Elfving, boende på Kulltorp.

Ett skadligt ämne

Bisfenol A kan skada fortplantningsförmågan hos människor, och det finns också studier som visar på ett samband mellan bisfenol A och fetma och cancer. Dessutom är förbjudet i nappflaskor och flera andra plastprodukter.

Men samtidigt finns det inget nationellt gränsvärde för hur mycket bisfenol A det får finnas i dricksvatten – något som Kemikalieinspektionen, Livsmedelsverket och Boverket nu försöker ta fram riktlinjer för.

Upprörd stämning på möte

Men de boende på Kulltorp ville inte vänta på myndigheterna, I förra veckan fick de nog och kallade till möte med fastighetsföretaget Ängelholmshem för att få svar på om och hur dom kunde dricka sitt vatten. Och det var minst sagt en upprörd stämning.

– Det var alldeles uppenbart att våra kunder är djupt oroliga för den här produkten och vad det kan innebära i framtiden. Och då tog vi ett snabbt beslut. Har vi den stora oron bland våra kunder, ja då tar vi bort det här oavsett om det är farligt eller inte, säger vd Benth Jensen.

3.000 lägenheter i Sverige

Men Ängelhomshem är långt ifrån ensamma. Det finns tusentals hyresgäster runt om i Sverige som kan ha bisfenol A i sina ledningar – utan att veta om det.

Det beror på att det ännu inte finns ett nationellt gränsvärde för hur mycket bisfenol A det får finnas i dricksvatten.

Men trots det så är Ängelholmshem beredda att helt byta ut vattenledningarna – till en kostnad på närmare 20 miljoner kronor.

– Vi har hela tiden velat avvakta myndigheternas beslut. Vi har Kemikalieinspektionen, vi har Livsmedelsverket, vi har Boverket – där ligger egentligen frågan i dag.  Men de har inte kommit fram till något beslut i det här. Men vi anser fortfarande att med den oro som vi har bland våra kunder så kan vi inte avvakta och invänta myndigheternas beslut, utan vi går steget före helt enkelt, säger Benth Jensen.

Först i landet

Ängelholmshem är en av de första i landet som går ut och helt byter ut rör som blivit relinade trots att de alltså inte behöver.

– Myndigheterna måste sätta ner foten. Jag är övertygad om att det finns väldigt mycket information, men jag vill att myndigheterna sätter ner foten så att vi har ett regelverk att följa och förhålla oss till. Det hade jag uppskattat.

Varför?

-  För då hade vi haft något att förhålla oss till och relatera till. I dag kan vi inte relatera till någonting och det tror jag har spätt på oron, säger han.

Att Ängelholmshem nu går steget blev ett riktigt glädjande besked för flera av de boende.

– Jag läste artikeln om beslutet på internet först, och jag blev så glad. Sen skulle jag läsa upp den för en person bredvid mig. När jag hade läst första meningen så bröts rösten och jag började storgråta, säger Veronica Elfving.

Finns det något speciellt du kommer göra första dagen när rören är bytta?

– Jag kommer att ta ett långt bad, ett långt varmt bad, säger Veronica Elfving.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.