Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det kanske är skönt att få ett beslut. Ibland är ovissheten värre”, säger Pernilla Hansson, enhetschef Simrishamns sjukhus. Foto: SVT

Oro på Österlen – ingen kan ta över Simrishamns sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Återigen är framtiden oviss för Simrishamns sjukhus. Avtalet med de som driver sjukhuset idag går ut om drygt ett år och ännu har region Skåne inte hittat någon som kan ta över.

Sjukhuset i Simrishamn är Skånes minsta med drygt hundra anställda. Pia Persson har arbetat där som undersköterska sedan hon slutade skolan 1978.

– Jag gick ut gymnasiet på torsdagen och började jobba på måndagen, berättar Pia Persson och tillägger att hon är född på sjukhuset.

Många med henne är oroliga för vad som ska hända när region Skånes nuvarande avtal med Praktikertjänst går ut i april 2021.

– Patienter frågar mig vad som ska hända, säger Pia Persson.

Tidigare nedläggningshot

På 1990-talet ville politiker i regionen satsa på sjukhuset i Ystad och lägga ner det i Simrishamn. Så blev det inte och sedan milleniumskiftet drivs sjukhuset i privat regi.

Den nuvarande entreprenören Praktikertjänst tog över 2014 men har haft svårt att få lönsamhet i verksamheten. Företaget vill nu utveckla sjukhuset och samarbeta mer med kommunerna på Österlen för att öka lönsamheten.

– Det måste gå runt och finnas en möjlighet att investera och återinvestera långsiktigt. Annars är det ju inte intressant, säger Helena Ozolins, Praktikertjänsts vd i Simrishamn.

Socialdemokraterna har velat ta tillbaka Simrishamn i offentlig regi men förslaget har röstats ner.

– Det hade varit mer stabilt att driva sjukhuset själva, säger Anna-Lena Hogerud (S), regionråd i Skåne.

Nytt avtal till våren

Region Skåne inledde under våren 2018 en upphandling men förkastade de anbud som kom in.

– Varför kan jag inte gå in på, säger Gilbert Tribo (L), regionråd  i Skåne.

Regionstyrelsen valde att förlänga avtalet med Praktikertjänst i ytterligare ett år, till den sista april 2021.

Vad som händer efter det datumet är oklart. En ny upphandling ska starta efter nyår och vara klar under våren. Det nya avtalet ska vara tioårigt, enligt Gilbert Tribo (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer