De senaste dagarnas attentat mot svenska moskéer har väckt internationell uppmärksamhet.

Oro bland Sveriges muslimer

Uppdaterad
Publicerad

Natten till måndagen utsattes källarmoskén i Eslöv för ett brandattentat. Ännu en händelse som väcker oro bland landets muslimer.

Eslövsattentatet och branden i moskén i Eskilstuna tidigare i veckan har fått Sveriges muslimer att känna stor oro. Det menar Othman Al Tawalbeh, doktorand i teologi vid Uppsala universitet.

– Vi behöver stöd och hjälp från regeringen, säger Othman Al Tawalbeh till SVTs Sydnytt. När synagogor utsattes fick de judiska församlingarna flera miljoner till att öka säkerheten. Nu är det dags att hjälpa oss.

Det menar också Islamska förbundet i Malmö som i ett pressmeddelande idag skriver att de svenska myndigheterna måste vidta åtgärder för att bevara religionsfriheten och den svenska demokratin.

”Det är oacceptabelt att moskéerna utstätts för denna grova vandalisering och dessa angrepp i Sverige 2014.”

Litar inte på polisen

Attackerna och vandaliseringar av moskéer som skett under året har fått oron att sprida sig i de muslimska församlingarna i landet.

Enligt Al Tawalbeh litar många muslimer inte på polisen efter att informationen kring branden i Eskilstunamoskén ändrats. Från början sa polisen att det var ett brandattentat men ändrade de uppgifterna senare.

Han nämner också en attack mot moskén i Helsingborg i höstas där polisen rubricerat brottet som vandalisering mot källarförråd och inte som vandalisering mot moské. Det finns risk för att oron sprider sig och blir till konspirationsteorier, menar han.

Manar till lugn

Islamska förbundet i Malmö skriver i sitt pressmeddelande om oron:

”Vi uppmuntrar samtliga svenska muslimer, individer såväl som organisationer, att vara eftertänksamma och inte följa eventuella uppmaningar till oansvariga reaktioner utan istället lyfta och stödja de goda förebilderna i vårt samhälle samt att tillintetgöra den dåliga handlingen som detta var med en bättre.”

Internationell nyhet

Internationell press har också den senaste tiden uppmärksammat dåden i Sverige. Både Al Jazeera och International Buisness Times har rapporterat om ökande främlingsfientlighet och attacker mot moskéer.

– Det har blivit internationella nyheter, säger Othman Al Tawalbeh. Muslimer i andra länder upprörs över vad som händer i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.