Kemisten Jan Trofast minns fortfarande hur det kändes första gången han kom hit. Det är snart trettio år sedan han hörde talas om Trolle Ljungby slott fantastiska skattgömma. Ett komplett kemilaboratorium från tidigt 1800-tal som stått orört sedan dåvarande greven Hans-Gabriel Trolle Wachtmeister med titeln excellensen dog.
Laboratoriet ligger högst upp på vindern i ena flygeln på slottet. Det var genom Vetenskapsakademin som Jan Trofast, som arbetar som medicinsk rådgivare på ett stort läkemedelsföretag, fick möjlighet att besöka laboratoriet. Det väckte en omedelbar fascination.
– Det var en upplevelse som ligger på näthinnan, säger Jan Trofast. Den första tanken var att lämna det till ett museum. Men vi kom fram till att det får finnas kvar här.
1980 började Jan Trofast inventeringsarbetet. Det pågick under sex år och 1986 återinvigdes laboratoriet. Men fortfarande finns mycket kvar att upptäcka. Det unika är inte bara mängden föremål som finns bevarade, varje experiment dokumenterades också i vackert skrivna handböcker. Ett intressant forskningsmaterial som finns bevarat för eftervärlden. Och helt unikt eftersom liknande dokument i övriga Europa försvann under andra världskrigets bombningar.
Men vad fick då godsherren och dåvarande justitiekanslern att börja laborera. Jo, 1816 mötte Hans-Gabriel Trolle Wachtmeister Jacob Berzelius, Sveriges främste kemist genom tiderna. Upptäckare av ett antal grundämnen och fadern till det kemiska system som vi använder än i dag. Excellensen blev så fascinerad av kemin att han övergav sin post, flyttade hem till Skåne och byggde upp ett eget kemilaboratorium.
Under de trettio år som Excellensen och Berzelius hade kontakt utvecklades en nära vänskap. De skrev fler än 700 brev till varandra, som handlade om allt från kemiska försök till kärleksbekymmer. Själv blev Hans-Gabriel Trolle Wachtmeister aldrig någon framstående kemist, men fick nytta av sina kunskaper i kemi i jordbruket.
– Samlingen kommer att stanna kvar i privat ägo, säger Jan Trofast. Men vi ska dokumentera varje sak och se hur det påverkade vår svenska naturvetenskapliga tradition.