Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jörgen Larsson, chef på barn och utbildningsförvaltningen i Eslöv, menar att ärendet nu har stort fokus i kommunen, och att man ser över sina rutiner. Foto: Carolina Svalbacke/Bernard Mikulic/SVT

Eslövs kommun efter misstankar om förgiftad flicka: ”Har vi agerat rätt?”

Uppdaterad
Publicerad

En 7-årig flicka från Eslövs kommun misstänks ha vanvårdats och misshandlats av sina föräldrar, bland annat genom att hon förgiftats av ättika. Men flera månader tidigare fick socialtjänsten i Eslöv in orosanmälningar om familjen.

– Nu kollar vi på om vi gjort rätt, säger Jörgen Larsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

När flickan kom in till Lunds lasarett julhelgen 2022 hade hon livhotande skador efter att ha fått i sig ättikasprit. Enligt sjukhuset framstod hon som vanvårdad. Hon var kraftigt nedkyld, hade blåmärken på kroppen samt äldre allvarliga skador som föräldrarna inte sökt vård för, enligt handlingar som SVT tagit del av.

Flickan, som fick operera bort magsäcken, enligt Sydsvenskan som var först med att berätta om fallet.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Nekar till brott

Flickans föräldrar, en man i 40-årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern, är häktade misstänkta för synnerligen grov misshandel av flickan. De är också misstänkta för att ha hållit flickan inlåst i hemmet. Båda föräldrarna nekar till brott.

De menar att flickan råkat få i sig ättikan, som ställts på torktumlaren för att ta bort dålig lukt. De har också sagt att flickan har omfattande vårdbehov och saknar spärr vad gäller att äta och dricka saker. Men inget i utredningen stödjer föräldrarnas förklaring, enligt handlingar SVT tagit del av.

 – Det är en pågående komplex förundersökning där vi ännu inte vet var vi landar. Vi gör allt för att försöka komma underfund med vad som hänt, skriver åklagare Ingegerd Jigin till SVT i ett mejl.

Omhändertagna

Enligt förvaltningsrätten blev familjen aktuell hos socialtjänsten i september 2022 efter att det kommit in orosonamälningar.

Men det var först efter händelsen i julas som flickan och hennes syskon omhändertogs. Enligt Jörgen Larsson, förvaltningschef i Eslöv, tittar kommunen nu på ärendet för att se om det funnits brister.

Flickan går i förskoleklass men hade knappt varit närvarande i skolan.

Förvaltningsrätten konstaterade att föräldrarna ska ha sökt akut avlastning för 7-åringen bara månaden innan hon lades in på sjukhus.

– Nu följer vi upp det som hänt och tittar på om vi gjort rätt, både på skola, elevhälsa och socialtjänst, säger Jörgen Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet