OS-uppladdning på Skryllegården

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är flera medaljhopp inför London-OS i Lund och tränar. Men det handlar inte om några svenska förhoppningar.

Vi befinner oss på Skryllegården mellan Södra Sandby och Dalby utanför Lund. På dess grusbetäckta löparslingor tränar Jama Aden med sin meriterande träningsgrupp inför sommarens OS.

– Det är fantastiskt! Faciliteterna är bra, naturen är fantastisk med bra löparbanor, säger Jama Aden.

– Lund och människorna är trevliga så vi älskar att vara här.

Jama Aden, född i Somalia men anställd av Qatars friidrottsförbund, utsågs 2010 till arabvärldens främsta tränare och under sina vingar har han löpare från Qatar, Sudan, Algeriet, Djibouti och Egypten. 17-årige Hamza Driouch är född marockan men tävlar för Qatar och sprang nyligen 1 500 meter på tiden 3,33,69 – det snabbaste en 17-åring någonsin har sprungit. Nu är han alltså i Lund.

– Jag gillar att träna här. Naturen är vacker och vädret är bra, säger Hamza Driouch.

Det är IFK Lund och Lunds kommun som genom kontakter med bland annat den före detta landslagslöparen Rizak Dirsche fått sällskapet till Lund. Dem är beredda att göra allt för att Hamza Driouch och dem andra löparna ska lyckas så bra som möjligt. Den förre detta landslagslöparen Johan Wallerstein som är en av IFK Lunds representanter i samarbetet var en bidragande anledning till att ett banrekord på Lunds Idrottsplats flög all världens väg – hela vägen till Qatar.

– Jag blev ombedd att vara cykelpacemaker, alltså farthållare på cykel, och i ett av dem här loppen mitt under träningspasset så cyklade jag framför Hamza (Driouch)och Hamza ville att det skulle gå snabbare och snabbare och jag förstod att det gått fort men när han gick i mål så hade han sprungit på 2.20 och det är det snabbaste någon har sprunigt 1000 meter på Lunds Idrottsplats. Det är inget banrekord för det var ingen tävling men inofficiellt så är det det snabbaste, säger Johan Wallerstein.

För Hamza Driouch väntar OS i London. Hans första Olymiska mästerskap.

-Jag har en god känsla och är glad precis som alla som kvalificerar sig för OS är, säger han. Mitt mål är att nå en OS-final.

– Han är väldigt ung, det är hans första OS och det skulle vara en stor framgång för honom att nå en final.

Kommer ni tillbaka till Lund igen för att träna i framtiden?

– Absolut! Vi kommer direkt efter OS, säger Jama Aden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer