Osby har som enda kommun i skåne inför bevattningsförbud Foto: Fredrik Sandberg / TT

Osby har infört bevattningsförbud: ”Invånarna har stor förståelse”

Uppdaterad
Publicerad

Osby är hittills den enda kommunen i Skåne som har infört bevattningsförbud. Förklaringen är att det går åt mer vatten än vad vattenverken kan producera.

På torsdagen infördes bevattningsförbud i Osby med omnejd. Det har gått åt stora mängder vatten under en varm och torr sommar, vilket har lett till att vattenreservoarerna har börjat att sina.

Enligt en sammanställning från organisationen Svenskt Vatten är Osby är den enda kommunen i Skåne som hittills har infört ett bevattningsförbud.

Osby

Ytterligare ett tiotal skånska kommuner har gått ut med en rekommendation till sina invånare att spara på vattnet.

– I Osby beror det främst på hög vattenförbrukning i kombination med brister i produktionskapaciteten. Det finns vatten i backen, men vi kan inte möta behoven, säger Per Fremark, vd på Skåne Blekinge Vattentjänst (SBVT).

Får inte vattna gräsmattan

Kortfattat innebär det att reservoarerna inte fylls på i den takt som vattnet förbrukas. Anläggningarna klarar inte pumpa upp tillräckligt med vatten från berggrunden.

Förbudet gäller tills vidare och innebär att man inte får slösa med vatten, genom att exempelvis fylla på sin pool eller vattna gräsmattan.

– Invånarna har en stor förståelse för det, säger Per Fremark.

För att undvika liknande problem i framtiden har politikerna i Osby antagit strategin ”Det Livsviktiga Vattnet” för att säkra vattentillgången, med en utbyggnad till ett mer robust VA-nät. Hundratals miljoner ska investeras så att risken för vattenbrist minskar.

Kan införas fler förbud

I grannkommunen Östra Göinge finns det just nu en balans i vattentillgången, bortsett från Immeln. Dit körs nu tankbilar med vatten och SBVT utesluter inte att ett förbud kan införas även där.

I Hässleholm och Kristianstad uppges däremot tillgången vara bättre.

– Vattenförbrukningen ökar främst i Åhus och utmed kusten där det finns många sommarställen, säger Mats Börjesson på C4 Teknik, Kristianstad kommun.

Uppdatering: Sedan artikeln skrevs har också Simrishamn infört bevattningsförbud. Se den aktuella listan på kommuner här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Osby

Mer i ämnet