När Regeringen sköt till pengar till daglig verksamhet i Östra Göinge, valde kommunen att skicka tillbaka dem till Stockholm. Foto: SVT

Östra Göinge tackar nej till extrapengar för daglig verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Besvikelsen är stor bland deltagarna i Östra Göinges dagliga verksamhet. I höstas sköt regeringen till extra pengar till dem och många hade hoppats på en liten bonus eller julklapp. Kommunalrådet i Östra Göinge satte dock stopp för planerna.

– Det känns som makthavarna inte förstår vilken besvärlig situation personer med utvecklingsstörning är i, säger Mats-Erik Nilsson.

Han är ordförande för riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB) i Östra Göinge och vänder sig mot kommunalrådet Patric Åbergs beslut att avböja merparten av de pengar regeringen i fjol anslog för att förmå landets kommuner att införa eller höja sin habiliteringsersättning. I flera andra skånska kommuner har pengarna använts till bonusutbetalningar åt brukarna.

– Jag tycker det är fel, säger Åberg som avfärdar de statliga extrapengarna som ”valfläsk”.

En miljon i överskott

Tidigare under 2018 genomförde Östra Göinge en höjning av habiliteringsersättningen från 39 till 50 kronor om dagen. Sedan de pengarna räknats av från statsbidraget återstod 1,1 miljoner kronor, som Patric Åberg valde att skicka tillbaka till Stockholm.

– I till exempel Kristianstad, Simrishamn och Ängelholm har låtit hela beloppet komma brukarna till godo. Om Åberg vill markera mot regeringens politik kunde han skrivit en insändare eller ringt upp socialministern, detta går ut över en redan väldigt svag grupp, menar Mats-Erik Nilsson.

Patric Åberg är av annan uppfattning.

– Jag kan förstå besvikelsen, men det handlar om att ta ansvar för skattemedel. Om regeringen vill se engångsutbetalningar till enskilda grupper har de andra kanaler, som till exempel Försäkringskassan. De ska inte använda kommunerna som ett slagträ i detta, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östra Göinge

Mer i ämnet