Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Östra Hoby kör inte bussen längre, det har regionen och Skånetrafiken beslutat. Foto: Ninni Mikael/SVT

Protest mot indragna busslinjen i Östra Hoby – skelett i väntkuren

Publicerad

I den numera övergivna busskuren vid Östra Hoby kyrka sitter ett skelett som väntar på en buss som inte kommer. Det är byalagets protest sedan Skånetrafiken i samband med ett tidtabellsbyte beslutade att sträckan mellan Borrby och Skillinge inte längre ska trafikeras.

Se klippet för att höra några Östra Hobybor om beslutet.

Det är den sju kilometer långa sträckan mellan Borrby och Skillinge som nu blir utan busstrafik. För den som vill åka från Östra Hoby till Borrby måste först åka med buss till Simrishamn genom Hammenhög för att sen komma fram till Borrby. Och åka tillbaka till Östra Hoby från Borrby går inte.

– När man tittar på just på landsbygdstrafiken så fokuserar man på att det ska vara möjligt att ta sig in till centralorterna som är Simrishamn i detta fall, säger Carina Zachau (M), kollektivtrafiknämndens ordförande.

”Fel väg att gå”

Enligt regionen har det varit för få passagerarare på bussen och att det är därför man dragit in på busslinjen. Något som byalagets ordförande Matilda Pyk inte håller med om.

– Det stämmer faktiskt inte, den är sällan tom och det vet vi som åker bussen. Det är helt fel väg att gå, menar hon.

Nya bussturer nästa år

Från regionens sida kan det komma nya busslinjer beroende på förändrat resemönster och att alternativ till landsbygdstrafiken ska ses över.

– Just nu försöker vi hitta en annan typ av landsbygdstrafik som kan göra det möjligt att bo och verka på landsbygden. Vi har dialog med kommunerna och se hur vi ska påbörja arbetet under 2022, säger Carina Zachau.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer