Foto: TT.

Outbildad terapeut behandlade patienter under åtta år

En kvinna som har tagit emot remitterade patienter för KBT-behandling i åtta år hade ingen KBT-utbildning, utan ”förde samtal” med patienterna.

Region Skåne har nu avslutat sitt vårdavtal med kvinnan, som är verksam i Lund, och anmält henne till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver Sydsvenskan.

Under 2016 tog kvinnan emot 309 besök från 41 patienter som var remitterade från vårdcentraler för att få KBT-behandling. Vid en medicinsk revision visade det sig att hon saknade examensbevis. Samma kompetenskrav fanns inte när hon fick avtalet.

-Det var före min tid. Men jag vet att när vårdvalet för psykoterapi infördes 2009 hade man inte samma krav på kompetensen, utan det fanns en idé om att man skulle kunna skaffa sig full kompetens på vägen, säger Maria Antonsson-Anderberg, enhetschef på avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning i Region Skåne, till tidningen.

Kunskaps- och säkerhetsbrister

Senare fastställdes att komplettering av kompetens skulle vara klar senast i december 2016.

Region Skåne har avtal med 340 vårdgivare med sammanlagt nästan 500 enskilda rådgivare eller terapeuter. Nu görs en stor genomgång av just vårdgivarna inom psykoterapi.

Revisionen på kvinnans mottagning i Lund visar på både kunskaps- och säkerhetsbrister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer