Trafikverket bedömer att det finns en stor risk för att de hårda vindarna fäller träd över järnvägarna. Bilden är tagen efter att stormen Alfrida drog in över Sverige 2019. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ovädret Gyda rör sig söderut – tåg ställs in i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Från klockan 4 på fredagsmorgonen kommer flera tågsträckor i Skåne, Blekinge och Småland att stängas av. Anledningen är att ovädret Gyda för med sig kraftiga vindar rör sig över Sydsverige. Vindarna på uppåt 25 sekundmeter riskerar att fälla träd över spåren.

– Utifrån den bedömning vi gjort känner vi att det finns en stor risk att det faller träd och då är det helt enkelt en säkerhetsåtgärd, säger Annika Canaki, avdelningschef på Trafikverket i region syd.

Under fredagsmorgonen har det inkommit flera larm om nedfallna träd på vägarna runt om i Skåne, Blekinge och Småland, vilket kan ha en stor påverkan på trafiken. Men enligt trafikverket ska personal vara på väg för att röja undan träden.

Ingen varning från SMHI

Men enligt SMHI kommer vindhastigheten inte mer än kortvarigt och lokalt nå upp till stormbyar. De har inte utfärdat någon varning, och planerar inte heller att göra det.

Enligt SVT:s meteorolog Nils Holmqvist kommer ovädret Gyda, som klassades som storm i Norge, inte slå Sydsverige lika hårt som den gjort i grannlandet. Den kommer mestadels att märkas genom hårda vindar som kulminerar under fredagsmorgonen.

– Och sen fram på dagen så avtar den. Men det kommer vara blåsigt hela dagen, säger han.

Beror på flera olika parametrar

Trafikverket väger in fler parametrar än vädervarningar i sin bedömning att stoppa tågtrafiken.

– SMHI:s varningar och prognoser är den grund vi utgår från. Men sen tittar vi ju också på vindhastighet, vindriktningar och hur vår järnväg ligger. Om den till exempel är väldigt kustnära eller ligger inne i skogen, säger Annika Cannaki.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ser du hur det kommer blåsa fram till lördag.

Trafiken på följande sträckor stoppas under fredagsmorgonen 14/1.

Kristianstad – Karlskrona och omvänt.

Ystad – Simrishamn och omvänt.

Eslöv – Teckomatorp – Helsingborg och omvänt.

Kristianstad – Karlshamn och omvänt.

Nässjö – Hultsfred

Kalmar – Linköping och omvänt.

Västervik – Linköping och omvänt.

Blomstermåla – Mönsterås

Berga – Oskarshamn

Nässjö – Vetlanda

Trafikverket räknar med att sträckorna Kristianstad-Karlskrona, Ystad-Simrishamn ska kunna trafikeras igen från klockan 12.00  (kan komma att förlängas) på fredagen. Och Eslöv-Helsingborg-Teckomatorp från klockan 14.00. Resterande banor väntas öppna igen klockan 04.00 på lördagen.

Skånerafiken hänvisar till alternativa resvägar och bussar ersätter i begränsad omfattning inställda avgångar. För mer information om just din avgång, sök din resa.

Källa: Trafikverket och Skånetrafiken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer