Valen har firats upp i båtens kran i väntan på omhändertagande. Foto: Patrik JuhlinVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor död val flöt utanför Ystads kust

Uppdaterad
Publicerad

Dykaren Patrik Juhlin var ute med båten när han fick anrop om en död val som flöt omkring. Han och hans team hittade den, och började dra den mot land.

Det var fiskebåten Isabella som först fick syn på det ovanliga fyndet vid tiotiden på morgonen. Efter radiokontakt bestämde sig Patrik Juhlin och hans team för att leta upp valen – eftersom den skulle kunna orsaka fara för båtar. Dessutom ville de inte gå miste om synen.

– Det tog lite tid att hitta den. Först vid 15-tiden hittade vi den, då hade den drivit iväg en bit, säger Patrik Juhlin.

Ovanlig syn i Östersjön

Han och fem andra dykare hoppade i och kopplade fast kadavret till båten med en lina. Han intygar att han aldrig sett en liknande val i de här farvattnen.

– Och jag har kört i de här vattnen sedan jag var liten, säger han.

Valar är ovanliga längs med Östersjökusten, bortsett tumlare, och svaret om vilken sorts val det är lär också dröja. Först vid sjutiden på kvällen angjorde båten hamnen med valen i släptåg.

Hur stor är den, egentligen?

– Nu har vi mätt den. Den är nio meter lång.

Oklart öde

Var valen tar vägen för sista vilan är ännu oklart.

– Jag ska ringa Havsfiskelaboratoriet och se om de blir kloka på vad man gör med en död val, för jag har ingen aning, säger Patrik Juhlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer