Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Hammarstedt, lantbrukare utanför Rydsgård, tittar till sina blomsterfält där humlor och andra djur bor. Hör om varför han odlat blommorna i videon. Foto: Knut Bonde/SVT

Blommande åkrar i Skåne lockar till sig sällsynta humlor

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i Skåne har över 300 hektar med blomsterfält odlats på åkerfält för att ge husrum åt insekter. På inventeringen som var nu i sommar blev kontrollanten överraskad och glad över att bland annat rödlistade humlor hittats.

– Hon var överlycklig när hon såg denna lilla varelse, säger Mattias Hammarstedt, lantbrukare.

Blomsterbanden fungerar som ett frodigt staket mellan åkermarkerna utanför Rydsgård. Planteringarna består av bland annat honungsört, bovete, bockklöver och blodklöver.

– Insekter behöver finnas. Vi har ett ansvar för att hjälpa de djur vi har runtomkring oss, säger Mattias Hammarstedt, lantbrukare.

Hans projekt Hela Sverige Blommar har lett till att hundratals lantbrukare i Skåne investerat i blomsterfält på sina åkrar, med ambitionen att värna den biologiska mångfalden.

Blomsterfälten inventerades under sommaren för att se hur djurlivet mådde och det kom överraskningar. Fler sällsynta insekter hade hittat hem bland blommorna på åkern, bland annat den rödlistade mosshumlan.

Se mer av blomsterfälten och insekterna som bor där i videon ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer