Den höga vattenförbrukningen gör att Sydvatten nu vädjar till Skåningarna att spara på vattnet Foto: Mergim Sulejmani/SVT

Uppmaningen till skåningarna: ”Spara på dricksvattnet”

Uppdaterad
Publicerad

Sydvatten som producerar dricksvatten åt 15 västskånska kommuner vädjar nu till allmänheten att spara på vattnet. Deras reningsanläggningar går redan nu på maxkapacitet och snart kan det bli svårt att få ut vatten i ledningarna.

Sydvatten kör nu sina två vattenverk vid Ringsjön och Vombsjön för fullt. Man är redan uppe på samma nivåer som den rekordvarma sommaren 2018. 

– Om vi inte får ner vattenförbrukningen riskerar vi att inte kunna fylla alla vattentorn och därmed inte få ut vattnet i ledningarna. Det kan leda till att man kan komma att behöva koka sitt vatten eller att man behöver sätta ut nödvattentankar, säger Stefan Johnsson, säkerhets- och kvalitetschef på Sydvatten.

”Spara på vattnet”

Är vattnet är på väg att ta slut?

– Nej, vi har vatten i våra vattentäkter, det är inte där vi  har problemet. Problemet nu är kapaciteten. Vi vill ju undvika att man behöver gå ut med bevattningsförbud, som är en väldigt tråkig åtgärd. Vi vill istället uppmana människor att på frivillig väg ändra sin vattenanvändning och spara på vattnet på ett smart sätt, säger Stefan Johnsson. 

Många kommuner berörs

Sydvattens vädjan om att spara på vatten berör kommunerna: Bjuv, Burlöv, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Höganäs, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Vellinge och Ängelholm.

Vissa kommuner runt om i Skåne har redan beslutat om bevattningsförbud. Dessa är: Båstad, Perstorp, Trelleborg samt i norra delen av Simrishamns kommun.

Tips för dig som vill spara på vatten

  • Ta en dusch istället för att bada
  • Låt inte kranen rinna när du borstar tänderna
  • Ha en tillbringare med vatten i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt
  • Vattna inte gräsmattan men om du måste så gör det helst tidigt på morgonen
  • Se till att disk- och tvättmaskiner är fulla när du kör dem
  • Tvätta inte bilen hemma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.