Polisen nöjd: ovanligt lugnt valborgsfirande i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Tre narkotikabrott, ett 60-tal brott mot alkohollagen och fyra personer får sova ruset av sig hos polisen. Trots detta är polisen nöjda med det ovanligt lugna siste april-firandet i Stadsparken.

När dagen börjar gå mot kväll och Stadsparken tömmas på siste april-firare konstaterar polisen att lundensarna skött sig väl.

– Jag kände redan när jag kom hit i förmiddags att det var lugnare än vanligt, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör på polisen region syd.

Inga anmälningar om varken misshandel eller sexualbrott har kommit in. Runt 60 brott mot alkohollagen har rapporterats, men den siffran tror Ewa-Gun Westford kommer stiga.

– Det kan handla om att det är någon underårig som druckit, eller folk hanterar alkoholen på fel sätt, säger hon.

Många poliser på plats

Under dagen har det varit många patruller på plats. Allt från hästburna poliser och mc-poliser till cykelpatruller och polisens volontärer har jobbat för att se till att tillställningen blev lugn.

Ewa-Gun Westford har en egen tanke om varför siste april-firanden blivit lugnare de senaste åren.

– Det finns olika trender i olika tider, och en trend jag ser hos nya generationen är att det inte är lika intressant att supa skallen av sig, säger hon.

Under kvällen kommer polisen att fortsätta sin insats i Lund med närvaro vid olika platser där det förväntas vara mycket folk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.