Under fredagen uppenbarade sig det här molnhålet över Lund. Foto: Christina Jönsson

Ovanligt väderfenomen över delar av Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen upptäckte Christina Jönsson i Lund att himlen såg märklig ut. Det var ett så kallat molnhål som uppenbarade sig, ett ganska ovanligt väderfenomen.

– Wow, det fenomenet är så coolt. Jag önskar att jag var i Skåne och fick se det där, utbrister SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir när hon får se bilden.

Enligt henne dyker ett sådant här molnhål endast upp ett par gånger om året. För att det ska uppstå krävs det flera saker.

– För det första måste molntäcket vara tunt och luften hyfsat stillastående. Sen måste molnet bli stört av något, till exempel ett flygplan, förklarar Tora Tomasdottir.

Vackert och överväldigande

Christina Jönsson som tog bilden berättar för SVT Nyheter Skåne att hon blev förvånad när hon såg molnet.

– Jag tänkte ”vad är det där”? Men jag tycker att det var väldigt vackert och överväldigande.

Även Lena Kronvall i Åkarp tog en bild på molnhålet. – Jag har aldrig sett något liknande, berättar hon. Foto: Lena Kronvall

Iskristaller undertill

Det som sticker ner under molnet är iskristaller.

– Det måste vara kallt där uppe vid molnet för att det ska uppstå, men det kan inträffa även på sommaren, säger Tora Tomasdottir.

Under fredagen var det vackert vinterväder över hela Skåne. Det här är bilder från Dagstorpssjön utanför Höör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.