På fredagen överlämnades 4 354 namnunderskrifter med krav på en folkomröstning om bygget av hamninfart till Trelleborgs hamn. Foto: Bernard Mikulic

Över 4 000 vill ha folkomröstning om ny hamninfart

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen överlämnades 4 354 namnunderskrifter med krav på en folkomröstning om bygget av hamninfart till Trelleborgs hamn. Därmed måste kommunfullmäktige behandla frågan.

2016 beslutade kommunfullmäktige om bygget av en östlig hamninfart. Trafikverket kommer inte stödja projektet ekonomiskt och därför måste kommunen finansiera bygget. Axel Bengtsson är initiativtagare till namninsamlingen. Han menar att detta är en fråga om hur kommunen prioriterar:

– Vi vill ha en folkomröstning för att detta handlar om hur Trelleborg ska använda sin begränsade ekonomi. Pengarna behövs mer i välfärden och därför känns det jättebra att vi uppnått vårt syfte som var att få ihop tillräckligt med röster för att kunna begära en demokratiskt förankrad folkomröstning, säger Axel Bengtsson.

Kommunalrådet tog inte emot namninsamlingen

Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin (M) säger att han inte har möjlighet att ta emot namnunderskrifterna under fredagen men att han välkomnar den demokratiska processen.

– Vi fortsätter vårt arbete med en hamninfart och det är viktigt att förstå att detta inte ska räknas som en kostnad för kommunen utan som en utgift pga av investeringen att satsa på kommunens infrastruktur, säger Mikael Rubin (M).

Politikerna avgör om det blir folkmröstning

Nu är det upp till politikerna i kommunfullmäktige att avgöra om det blir en folkomröstning i frågan eller inte. För att avslå en folkomröstning krävs det att en kvalificerad majoritet är emot förslaget. Det betyder att mer än två tredjedelar av kommunfullmäktige röstar nej till att genomföra en folkomröstning. Det innebär att minst 17 av 51 ledamöter måste rösta ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.