Övergiven tvååring hotas av utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Övergiven, misshandlad och undernärd fick en 4 månaders flicka bo hos en familj i Broby. Två år senare vill Migrationsverket utvisa flickan från Sverige. Trots att ingen vet var hennes riktiga mamma eller pappa finns.

I dag är Haddile en harmonisk flicka med ett smittande skratt, men det som ansiktet inte visar är de fruktansvärda trauman hon har varit med om.

– Vi kontaktades av socialförvaltningen i Lund, vi har varit familjehem förut och tillfrågades om vi kunde ta hand om en flicka som var ensam på sjukhuset med livshotande skador, säger Malén Liewehr.

Mamman försvann
För snart två år sedan kom den biologiska mamman till Sverige från Algeriet. Hon födde sin dotter på lasarettet i Lund, men 20 dagar senare försvann mamman spårlöst.

Mammans make, som inte är pappan, tog hand om flickan. Fyra månader gammal togs bebisen in akut på neurologen i Lund med hjärnskador. Maken misstänktes ha misshandlat henne.

– Hon hade ju livshotande skador när vi tog hand om henne, säger Malén Liewehr.

Flickan växte upp i Broby . Blev en familjemedlem. Men så kom beskedet:  Haddile ska utvisas till Frankrike. Ensam.

– Jag kan inte fatta att svenska myndigheter gör så här. Vi är ju den enda familj hon känner till, säger Malén Liewehr.

Fransk medborgare
Haddiles biologiska mamma visar sig vara fransk medborgare, vilket även innebär att Hadille är fransyska.

För ett år sedan ska mamman ha ringt algeriska ambassaden och bett om hjälp att återförenas med dotter. Men sedan har ingenting hörts  och fortfarande vet ingen var i världen mamman finns.

– Vi bedömer att ansträngningen att återförena mor och dotter görs bäst i deras hemland som är Frankrike, säger Magnus Rosenberg, rättslig expert på Migrationsverket.

Men beslutet får stark kritik från flera håll.

– Det är helt ofattbart och barockt. Flickan kommer att hamna i en förlamande sorg och saknad. Det är stor risk att hon hamnar i depression om hon flyttas, säger barnpsykiater Katarina Winsö, som har skickat ett intyg till Migrationsverket där hon avråder från utvisning.

”Barnets bästa”
Samma åsikt har Socialtjänsten i Lund och psykologen vid barnavårdscentralen i Kristianstad, men Migrationsverket tycker tvärtom.

En återförening med mamman är högsta prioritet och chansen till det är större i Frankrike menar Migrationsverket.

Att bryta med det enda trygga flickan har gör mer skada än nytta, anser läkare och psykologer. Om och när mamman dyker upp vet ingen.

Samtliga hänvisar till barnets bästa.

Just nu ligger bollen hos Migrationsdomstolen sedan utvisningsbeslutet har överklagats.

– Ja, för vem ska försvara Haddile. Det är ju min uppgift, som förälder. Även om vi är ett familjehem, så är man ju förälder, säger Malén Liewehr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Haddile

Mer i ämnet